Проучване на Университета на Мичиган показва, че българите са сред най-нещастните хора в света, докато датчаните са най-щастливи.
Новото изследване, проведено от американския университет в 97 страни от цял свят, се основава на благоденствието, стабилността на демократичната система и задоволството от живота. То включва, както развити, така и развиващи се страни и установява, че няма пряка зависимост между богатството на дадена страна и задоволството от живота на нейното население като САЩ са едва на 16-то място. Дания е начело в класацията по щастие заедно с Исландия, Канада, Пуерто Рико и може би изненадващо - Колумбия. Сред първите десет са също така Ирландия /Северна и южна/, Швейцария, Холандия и Австрия. Великобритания е на 21-во място. Изглежда има връзка между мирния живот и щастието, както и между демокрацията и щастието, казва Роналд Ингълхарт от Университета на Мичиган, провел изследването. Зимбабве е на последно място в класацията, което едва ли е изненада, като се има предвид, че страната страда от хиперинфлация и липса на демократично управление, а средната продължителност на живота е 34 години за жените и 37 години за мъжете. Другите страни, където хората се чувстват наистина мизерно са Армения, Беларус, Молдова, Албания, Украйна, Грузия, Ирак, България и Русия. Както се вижда от списъка, сред тях са най-деспотичните и зле управлявани държави в света, пише изданието на Университета на Мичиган.
Публикувано по-рано днес проучване на Евробарометър потвърждава тези данни в рамките на ЕС, като посочва датчаните като най-щастливите хора в блока. Най-недоволни от живота си са гражданите на Унгария и България. /Кафене.нет