Мечтата за „България на три морета“ може да бъде открита на промоция в Интернет. Тениски с картата на страната ни от времената на Симеон Велики са пуснати на промоция в интернет покрай националния ни празник, показала проверка на „Монитор“.

Патриотични облеклa могат да бъдат открити във всеки специализиран сайт за щампирани дрехи и дори в тези за шеговити подаръци. За да се сдобием с тениска с лика на цар Симеон, ще трябва да броим между 18 и 25 лв. в зависимост от платформата, която сме избрали за поръчка.

Владетелят обаче не е единствената фигура, символизираща патриотизма на българина, мрежата изобилства от облекла с лика на революционери като Христо Ботев и Васил Левски, чиито цени вървят между 17 и 20 лв.

Не липсват и предложения за най-малките членове на семействата – бебешките бодита, които носят Вазовото послание от преди столетие „Аз съм българче”. С наближаването на празници, свързани с родовата памет, се увеличават значително търсенето и предлагането на подобни артикули. Така например дама от столицата продава кърпа за глава по автентичен модел, която е идеална добавка към носията.

Аксесоарът е 30 лв. като трябва да си доплатим и за доставката до дома. През последната година хит сред малки и големи стават именно фолклорните мотиви в облеклата. Справка в мрежата сочи, че търговията с подобни артикули е „разцъфтяла” като за целта за създадени специализирани сайтове, които да предлагат българските облекла.

Рокля за майката или бебешка дреха в духа на миналото излизат между 11 и 33 лв. За да допълним визията си за празниците като 3 март, 6 и 22 септември пък се предлагат чанти и бижута с шевици. „Торбите” от органичен памук вървят за малко под 10 лв., а сред десените са маслодайна роза и танцуващи момък и мома. В категория бижута можем да избираме между гривни и колиета с различни шевици на цени от 12 лв. за бижу или 24 лв. за комплект.

През лятото в столицата се проведе изложбата „Шевици от историята на Женския пазар”, на която бяха представени 27 везани ръкави, характерни за женската носия на Софийския регион. Самите ръкави са везани в периода 1890 до 1930 г., на тях могат да се разпознаят орнаменти като листа, кръстове, лалета и птици. Много от тях може да бъдат видяни вече и в мрежата, търговците ловко ги пресъздават на масови облекла.

Освен обичайните тениски и чанти, заради пандемията тази година се търсят и маски с български шевици и мотиви. Търговци споделили пред “Монитор”, че през последните седмици българите често си купуват такива маски, затова и тяхната цена вече е смъкната от 8 лв. на 6 лв.

Предпочитани от клиентите са флоралните мотиви и кончетата на бял фон. Бежавият цвят също намира своите почитатели. Някои пък комбинират цветята на маската с тези от своята рокля или блуза, на която също има красиви червени венчелистчета.