България е подписала с Руската самолетостроителна корпорация (РСК) „МиГ“ договор за ремонт на свои изтребители, съобщи генералният директор на корпорацията Иля Тарасенко.

„България не се отказа от ремонта на наши самолети.

В края на миналата година бяха подписани редица споразумения,

договорите за българските ВВС. Затова ние си сътрудничим с тях“, каза Тарасенко по време на изложението на авиационно-космическа техника в Бангалор.

В края на 2015 г. на българският парламент ратифицира междуправителствено споразумение с Полша за ремонт и поддръжка на самолети МиГ-29 руско производство. Въпреки протестите на РСК „МиГ“, полската страна отремонтира шест двигателя за 6,138 млн. евро.

През ноември миналата годинавоенната прокуратура на България обвини министъра на отбраната Николай Ненчева в предотвратяването на сключване на договора за ремонт на български самолети с РКС „МиГ“.

Николай Ненчев
Николай НенчевИзточник: Гергана Костадинова/БГНЕС

По данни на прокуратурата, Ненчев е държал договорите в сейфа и не предприел никакви действия за изпълнението им.

Според обвиняващите, Ненчев е разпоредил договорът за поддръжка на МиГ-овете с руската компания да не се изпълнява. Въпреки наличието на договор, Ненчев е сключил сделка за ремонт на двигателите с Полша. Така е ощетил както България, така и руската компания.

Ненчев коментира случая, като обясни, че „на мен ми е малко странно, дори да не кажа смешно, че съм накърнил, нарушил интересите на РСК МиГ”.