България е потресена от вестта за внезапната смърт на проф. Александър Чирков. За минути социалните мрежи са залети от жалейки и съболезнования в памет на известния хирург.

Както БЛИЦ информира вече, че изтъкнатият кардиолог е издъхнал тази нощ в ръцете на своя личен асистент и иконом Лъчезар. По първоначалнни данни причната за внезапната му смърт не е К-19.

Проф. Чирков бе кардиохирургът, извършил първата трансплантация на сърце в България през 1986 г., с която спечели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантациите.

"Днес си отиде от този свят един истински българин, когото имах честта да познавам. Винаги съм се възхищавала от неговата нестихваща вяра и надежда за родното ни здравеопазване!
Професор Чирков имаше огромно любящо сърце! Искаше да помогне на всеки!
Беше пътеводна светлина за кардиохирургията у нас!
Дълбок поклон!
Нашето семейство скърби за теб, професоре!
Почивай в мир!", пише негова позната в социалните мрежи.

 

За последно прочутият хирург проф. д-р Александър Чирков работеше в МБАЛ "Свети Мина" Пловдив.
 

Проф. Александър Чирков е роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си