Политиката все повече започва да прилича на комикс. Те се отдалечават все повече от здравия разум и се вслушват все по-рядко в съветите на експертите. Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в ефира на bTV.
Той и политологът Татяна Буруджиева коментираха евентуалното излизане на Великобитания от ЕС. „Имаме дефекти на демокрацията. В България те са видими по много по-драстичен начин. Нямаме реален и рационален дебат по темата. Когато искаш да извадиш един проблем и да го превърнеш във фокус да решиш други проблеми, няма как да е правилно“, посочи Буруджиева.  Обединението на англичаните се търси през това да има един враг, който да ги обединява, в случая ЕС, добави тя.

„В традицията на Англия проблемът винаги е бил от другата страна на Ламанша“, посочи Александров. Създаването на лошите, за да бъдем ние добрите, добави Буруджиева. „Позицията на звездите на Острова по важна тема като Брекзита показва, че има криза на публичните авторитети. Това е характеристика на късната епоха“, смята Александров. „Понякога идентичността е по-важна отколкото икономиката. Реалността изпреварва съзнанието. Британия не разчита на ресурсите на колониите си. Тя е много зависима от ЕС. При напускане Лондонското Сити ще бъде преместено във Франция. Рационално погледнато страната ще загуби много. Когато усещаш, че нямаш контрол и имаш възможност да разбуташ кошарата в Брюксел, те кара да се чувстваш щастлив“.

Буруджиева посочи, че нездравият триумфизъм ще зарадва българите, не защото мразим ЕС, а заради усещането, че всичко, до което се докоснем се разваля. „Първото нещо, което ще стане е да се разпадне самата Великобритания“, прогнозира тя. Загубите на България са за работещите там, добави Александров.