"Дори и да мине коронавирусът, човечеството ще бъде изправено пред такива предизвикателства. Подобен тип вируси могат да бъдат голямо предизвикателство за човечеството. Специално тук се справяме добре, но всички жертви са свидни и не можем да ги мерим като малко или много." Това каза ген. Венцислав Мутафчийски пред журналисти по време на откриването на лаборатория в Пловдив. 

"Даваме жертви в тази епидемия. В ЕК излезе важен документ, който показва как може да се възстанови животът по време на епидемията. Трябва да има достатъчен ресурс за популацията", допълни той.

"За месец сме отворили 18 лаборатории в страната. Явно трябва да свикнем с мисълта, че трябва да работим с този вирус. Дано се намери ваксина или лекарство. Признаците да минава в момента не са налице. Развитието на медицинските ресурси, особено в интензивните легла, трябва да са налични, за да се отпускат мерките", каза шефът на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса. 

"Вървите по пътя, за да може да се преценява правилно ситуацията. Освен голямата благодарност към дарителите, друго не мога да кажа", заключи той. 

Първоначално лабораторията ще обработва между 30 и 60 проби на ден. Капацитетът на апаратурата е 28 теста за 3 часа. Тя ще работи на две смени по 6 часа, като общо капацитетът за 12 часа е 112 проби, а при извънредни обстоятелства до 140 теста.

В началото в нея ще работят вирусолог, биолог, лаборант, лекар и двама лекари специализанти. Към момента са закупени 3000 теста, които са от Южна Корея.

Председателят на Националния кризсен щаб влезе в лабораторията, за да се запознае с апаратурата и възможностите й. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!