„Асфалт не се яде, но и в кал не се живее“, „Не искам да живея в страх“, „Нормални улици и мостове, толкова ли много искаме“, „И Каравелово е България“. С тези плакати и вой на сирени жители на община Карлово и кметове блокираха Подбалканския път на две места срещу липсата на средства за възстановяването на пострадалите от наводненията преди две години селища.

В продължение на час хората, водени от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов се движеха в кръг на пътя. Солидна полицейска охрана пазеше недоволните. Исканията на общината е държавата да преведе 38 млн. лв. за възстановяване на пострадалите преди две години от наводненията села.

Припомняме, че по-рано днес служебният премиер Димитър Главчев каза, че пари ще бъдат отпуснати, но в по-малък размер.

Пред камерата на БЛИЦ кметът на общината д-р Емил Кабаиванов коментира проблема така: „Това, което имаме ние като извод от досегашните действия финансирането на парче води дотам, че обектите остават незавършени и са под риск при всеки тежък дъжд.

За това искаме тези средства да бъдат осигурени, за да може до края на годината да възстановим всички мостове, да изградим новите речни корита и да изградим пътищата, които довеждат до засегнатите населени места.

До момента са усвоени 187 млн. лв., но тези пари, които искаме са за възстановяване на четири речни корита в селата Богдан, Каравелово и град Карлово, две улици в село Слатина, улици в Богдан и в Каравелово, както и мост там, също и мостът между Богдан и Московец и големият мост между Слатина и Розино.

Ако тези средства не бъдат отпуснати от държавата, над 10 000 души ще продължат да живеят в ненормални условия, ще продължат да пътуват трудно, хората от село Слатина например всеки ден трябва да пътуват с 20 км. повече, за да отидат до лекар и до аптека. Като цяло това е значи, че една от институциите на държавата-Междуведомствената комисия, е абдикирала от своите функции. Тя има бюджет 130 млн. лв., не е заседавала нито веднъж през тази година и не е отпуснала нито стотинка на засегнатите райони“.

„Опасността е реална ако не бъде завършена инфраструктурата и коритата на реките. Хората живеят под постоянно напрежение и страх да не се повтори ужасът от наводненията“, каза кметът на село Богдан Христо Иванов.

Ресорният заместник-кмет на община Карлово Николай Цветков каза, че най-големите проблеми в наводнените села са речните корита, тъй като при обилни валежи е възможно да бъдат отново разрушени изградените вече нови, тъй като не са завършени. Спешно трябва да се възстановят мостовите съоръжения. 

Християна Михалева от село Богдан разказа за ужаса, който е преживяла по време на наводнението. Жената заяви пред нашата камера, че е на протеста, защото държи да бъде възстановено разрушеното и да живее в нормални условия. В селото още няма осветление, когато се налага да излязат вечер, хората излизат с фенерчета. 

Ако в 15-двневен срок държавата не реагира и не преведе исканите милиони, протестът става безсрочен.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ