Отказът на Военна прокуратура в Сливен да образува наказателно производство срещу бургаския граничен полицай серж. Михаил Цонков ще обжалват роднините на застреляния турски бракониер Ялчън Ерджан, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в морския град.
Прокуратурата отхвърли обвинителния акт с мотив, че липсва състав на престъплението. В постановлението на Военната магистратура се посочва, че "обвинението се явява недоказано по несъмнен и безпорен начин".
Обвинителният акт беше за причиняване на смърт по непредпазливост. На 17 април 2008 година край Резово при изпълнение на служебния си дълг българска лодка на “Гранична полиция” направи опит да провери турска гемия, навлязла в български териториални води за улов на калкан, предвид обявената забраната. При възникнала схватка сержант Цонков, смъртоносно прострелва Ялчън Ерджан. Другите двама бракониери Енгин и Заим Ерджан, които са по-големи братя на простреляния, получиха една година условна присъда от съда в Царево.
След повдигнатото обвинение в защита на граничен полицай Михаил Цонков медии и граждани инициираха подписка, в която се включиха над 80 хиляди души от цялата страна. Успоредно с това бургаските общински съветници приеха единодушно Цонков да получи званието -”Почетен гражданин на Бургас” за защита на границите на Република България и Европейския съюз.
Близките на Ялчън Ерджан обаче оспорват становището на прокуратурата. /Марина Шиварова, БЛИЦ