Близо 220 000 души в област Пловдив ще трябва да подменят своите лични документи през настоящата година. Сектор “Български документи за самоличност” към ОДМВР обслужва българските граждани, регистрирани по постоянен адрес на територията на област Пловдив, в която има 18 общини със 17 града и 198 села.

По данни на Главна дирекция ГРАО към 15 декември 2019 г. населението на областта възлиза на 746 хил. жители, като 385 хил. от тях са регистрирани в областния град.

Важна информация от МВР за голямата смяна на личните документи, която ще засегне 3 млн. души

През настоящата година 88 000 души от областта ще трябва да подновят личните си карти. Тогава изтича срокът на валидност на 77 000 паспорта и 55 000 свидетелства за управление на МПС.

Паспортната служба на ул. "Волга" 70, както и гишетата във всички районни управления в Пловдив и областта вече са на бойна нога.

Трескавата подготовка е във връзка с очаквания наплив от граждани, искащи смяна на документи, чийто срок изтича. Именно затова отсега от МВР съветват хората да не чакат последния момент, а да предприемат по-рано действия по обновяването на лични карти, паспорти и и шофьорски книжки. 

За да се избегнат масови струпвания пред Паспортното, от полицията вече са готови да реагират с превантивни мерки. Според експертите най-големият наплив се очаква да бъде през лятото - юли и август.

Гореща новина от МВР за голямата смяна на личните документи, която ще засегне 3 млн. души

Тогава повечето хора са в отпуск, а от чужбина масово се завръщат и гурбетчиите. И много от тях разчитат точно по това време да подновят и документите, които са им необходими. Вторият пик към гишетата се очаква през ноември и декември, когато пък изтича срокът на валидност на най-много лични документи.

Затова от МВР съветват гражданите да не изчакват крайния срок, а да пристъпят към смяната на изтичащата лична карта или шофьорска книжка месец-два по-рано. Сега например - от януари до март, натоварването на гишетата на звената БДС е по-малко и процедурата почти не отнема време за чакане по опашки.

По традиция в Пловдив най-натоварени са Първо, Пето и Шесто районно, а в региона - РУ-Асеновград, уточнява "Марица". 

За улеснение на гражданите още от миналата година беше разрешено хората с постоянен адрес в областта да могат да подават заявления за смяна на документите си във всяко едно районно на територията на ОДМВР-Пловдив или на ул. "Волга". Така например жители от Асеновград или Стамболийски, които работят или учат под тепетата, могат да подадат заявление, а след това и да получат нужния документ, в най-удобното за тях гише в областния град.  

Изключение се прави за експресните поръчки за смяна на лична карта, паспорт или книжка в рамките на 8 работни часа. Тази услуга се извършва единствено в Сектор "Български документи за самоличност" на ул. "Волга" 70 в Пловдив.

При засилване на наплива от граждани отделните звена имат готовност да удължат работното време от 7 до 19 ч. без прекъсване. Може да бъдат отворени извънредно и в съботни дни, ако се наложи, обясни началникът на сектора Костадин Марков.   

От ведомството ще осигурят и възможност за организиран прием на заявления за издаване на лични документи на място в институции, ведомства, големи предприятия и др. от мобилни екипи при заявено желание от тяхна страна. 

Задава се голямата смяна на личните документи, МВР взима мерки

Предстоящата офанзива изобщо не е за подценяване, тъй като изтичането на срока на някои от документите води до съответните санкции. Глобата, ако ви хванат с изтекла лична карта, е от 20 до 150 лева.

Затова гражданите са длъжни в 30-дневен срок след изтичане на срока на валидност да подадат заявление за издаване на нова карта. При паспортите задължението е в срок от 3 месеца документът да бъде върнат, като не е задължително да бъде издаван нов. Глобата и тук е от 20 до 150 лв., ако документът не бъде върнат.

Важна информация за новите лични карти и паспорти, които трябва да получат 3 млн. души

Малко хора обаче знаят, че по Закона за административните нарушения и наказания има давностен срок, след който възможността за санкция отпада. 

Давността за несменена лична карта е една година и един месец. Ако през това време не са ви хванали, няма да платите глоба. За международните паспорти давностният срок е година и три месеца, за да се разминете без санкция. Ако обаче документът бъде изгубен, унищожен или липсва по някаква причина и не бъде върнат, глобата вече е от 30 до 200 лв.