39 469 наказателни постановления и фишове са издали органите на МВР на шофьори заради проблеми с пожарогасителя в автомобила. Това сочат данни за 2022 г., предоставени от вътрешното ведомство, цитирани от „Телеграф“.

Санкциите са налагани заради липсващ пожарогасител, който по закон заедно с триъгълник, аптечка и светлоотразителна жилетка е задължителна част от аварийния комплект в автомобила. Сред наказанията са и тези, наложени заради изтекъл срок за задължителна техническа проверка на гасителното средство.

Лумнали

По данни на МВР през 2021 и 2022 г. у нас са изгорели общо 3095 транспортни средства, като те включват както МПС, така и каравани, ремаркета и др. В това число влизат само колите изгорели без умисъл, като сред тях са запалените по технически причини, както и тези прихванали огън поради това, че са се намирали в близост до запалена сграда, гора или нива.

По неофициални данни около 2000 от тези запалвания са по технически причини. Най-често засегнати са леки коли, като в около 10% от случаите става дума за камиони и автобуси.

Отделно 612 коли са изгорели след умишлен палеж, като част от тях са косвени щети, прихванали пламъци от автомобила, обект на атаката.

Причини

Според анализ на МВР за причините за запалванията пожарогасителят е от ключова важност, тъй като този тип инциденти се характеризират с бързо разпространение, а ако се случат извън населеното място, се увеличава времето за реакция на пожарната служба.

По тази причина за наличието и състоянието на пожарогасителите проверки се извършват от органите на Пътна полиция. Съгласно Закона за движението по пътищата нарушението се характеризира като леко и се наказва с глоба от 50 лв. Глобата важи както за липсващ пожарогасител, така и за такъв, чийто срок за техническа проверка е изтекъл.

Практиката на МВР сочи обаче, че понякога нарушението се наказва по член от закона за „нарушение, за което не е предвидено друго наказание“. В този случай глобата е 20 лв. У нас пасивен контрол върху пожарогасителите упражняват и пунктовете за годишен технически преглед, които не издават стикер за техническа изправност на целия автомобил, ако пожарогасителят липсва или е негоден.

Проверки

Според закона всеки пожарогасител трябва да минава през технически надзор веднъж годишно. Такъв право да извършват имат сервизи с издаден лиценз от МВР за сервизно обслужване на противопожарни уреди, системи и съоръжения. Проверка показа, че ежегодното техническо обслужване на малък, еднокилограмов, автомобилен пожарогасител струва 6-7 лв.

Ако се налага средството да бъде допълнено с гасителен прах, цената стига до 11,50 кг. За двукилограмовите пожарогасители цената на техническото обслужване е същата, като по-скъпо, 15 лв. излиза, ако се налага допълване. Същевременно в търговската мрежа нов пожарогасител струва средно 24/32 лв. съответно за 1-/2-килограмов вариант.

Стрелка

Пожарогасителят обаче може да бъде негоден дори и преди едногодишният срок на проверка да не е изтекъл. Това най-лесно се разбира по показанието на манометъра му. Ако стрелката е излязла от зеления сектор, то той е изгубил налягане. Това, че ще бъдете глобен в такъв случай, е малката беля.

По-голямата е, че при евентуален пожар реално нямате пожарогасител. Друга причина, поради която е важно да имате пожарогасител, е, че липсата му е законно основание на застрахователя да откаже да покрие щети по полица „Каско“ при изгаряне на колата.

Стари кабели най-често палят

В най-честия случай пожарите по технически причини в автомобилите тръгват от електрическата система в двигателния отсек, казаха специалисти. Основната причина са остарели и износени кабели с напукано или липсващо пластично покритие, което води до къси съединения и запалване на пластмасовите елементи и гумени детайли.

В случаи като тези гасенето е по-ефективно, тъй като пламъците са ограничени в двигателния отсек. Често обаче пожарът започва от късо съединение, възникнало в арматурното табло. Тогава той бързо се разпространява в купето.

Експерти: Не го затрупвайте с багаж

Ако колата пламне в движение, веднага трябва да спрете вдясно и да започнете евакуация на пътниците, съветват пожарникари. Едва след като всички хора са напуснали автомобила, трябва да се пристъпи към гасене с пожарогасителя. За да се случва това бързо, особено при дълго пътуване, е важно той да бъде на леснодостъпно място в багажника, а не затрупан с багаж.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук