Вчера от социалните мрежи стана ясно, че кола е пламнала на Околовръстното в София. Заради инцидента от 06 Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в град София решиха да разпространят жизненоважна информация, свързана с подобни инциденти.

Във фейсбук страницата на огнеборците бе споделена информация за това какво трябва да правим, ако станем свидетели на горящ автомобил, или ако самите ние изпаднем в подобен неприятен инцидент.

Ето какво написаха огнеборците от 06 Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в град София:

Всеки един от нас е ставал свидетел на подобни гледки. Какво трябва да направи човек, ако види горящ автомобил (извън случаите на ПТП).

Честа тема в социалните мрежи е въпроса дали снимащия трябва да гаси, или не.

Средството за гасене на пожари в начален стадий е праховият пожарогасител, който трябва да бъде наличен във всеки автомобил и който трябва всяка година да преминава на техническа проверка за да се гарантира неговата изправност.

Без да изпадаме в подробности, но най-общо казано, началния стадий на един пожар е времето непосредствено след възникване на горенето.

По време на движение на МПС, най-вероятните места където може да възникне пожар са двигателния отсек или инсталацията под таблото на автомобила.

Възникне ли пожар по време на движение, водачът трябва да:

1. спре максимално бързо по най-безопасния начин – отбивайки в дясно и без да пречи на останалите участници в движението.
2. да загаси двигателя
3. да дръпне ръчната спирачка, и да освободи от скорост.
4. и тогава може да се започне гасене на възникналото запалване с наличния пожарогасител.

Разбира се, преминаващите също могат да помогнат със своите пожарогасители.

От особена важност е максимално бързо да се съобщи на тел. 112, давайки възможно най-точни данни за инцидента.

Основно правило е: оператор 112 пръв затваря телефона, не бързайте да го правите вие, възможно е той да има още въпроси за доуточняване.

Но какво може да се случи ако първоначалните секунди след запалването са пропуснати и пожарът се е развил по подобен на този от снимката начин?

В един момент ако автомобила е оставен на скорост, от възникналите къси съединения в следствие на стопяването на инсталацията той може да потегли на собствен ход.

В следващ момент, от високата температура ще започнат да гърмят гумите на автомобила. Това може да е опасно за хората в близост, тъй като от налягането в гумите може да се разпръснат горящи частици и материали. При нарушаване на херметичността на горивната система е възможно да се разлее горящо гориво и да запали нещо около себе си.

И накрая, най-опасният момент е взривяването на бутилката с газ под налягане, последствията от които са доста сериозни.

Изводът от тази кратка лекция е, че ако изпуснете първоначалните секунди след момента на запалването на автомобила, най-правилните действия са обаждане на тел. 112 и отдалечени от горящия автомобил да изчакате идването на пожарникарите.

P.S. Имайте предвид, че докато снимате подобна ситуация, може да изпуснете управлението на автомобила и да предизвикате ПТП, да предизвикате задръстване, което също да е предпоставка за възникване на ПТП, а ако сте пешеходец и снимате, е възможно докато си гледате в телефона да ви блъсне друг снимащ, или гледащ.

В такава ситуация, телефонът се ползва само за едно: обаждане на тел. 112.