Това е огромна гордост за нацията, за всички нас. Няма нещо, което да е по-обичано в тази държава, от образованието, културата, младежта и спорта. Това каза в предаването "Плюс-минус" по Нова тв министърът на културата Боил Банов по повод новия ресор "Иновации и младеж" на българския еврокомисар Мария Габриел.


Милиардите са много в този ресор, но не това е най-важното - най-важното е, че можем да се чувстаме горди от този ресор, че можем да се чувстваме важни в развитието на Европа, заяви Банов.

Той посочи, че си обяснява коментарите, че новият ресор е понижение за Мария Габриел, с наближаващите местни избори.
Тук са най-обичаните проекти от българите като "Еразъм+", тук има и проекти за финансиране на киното. Това е най-доброто възможно за България. Този ресор активизира хората – виждаме, че те веднага се питат какви са възможностите. Това може би ще бъде секторът, който най-много ще се развива в следващите години, заяви Банов.

В отговор на въпрос за коментарите за нередности по повод плана за изграждането на мансарден етаж на покрива на една от най-забележителните сгради на София, която се намира на ъгъла на ул. "Иван Вазов" и ул. "Раковски", министърът на културата заяви: "Няма никаква шашма, има някаква заигравка на определени хора, които или не разбират за какво иде реч, или се опитват да го модифицират, за да създадат напрежение. Няма вдигане на ниво, няма надстрояване. Въпросният етаж и сега го има. Когато е започнала реконструкцията на сградата, тя е била с мансарден етаж, както ще бъде и сега. А и това са работни проекти".

Плочките над Ларгото ще се чупят, докато минават тежки машини отгоре, каза той, попитан за друг казус от последните месеци. Архитектите работят по проект дали могат да са по-устойчиви и да се сложат кашпи. Добре е да се намери някакво по-стабилно решение, посочи министърът.
Ако има някакви грешки, те са проектантски, те си поемат разходите. Гражданите не поемат никаква тежест за тези ремонти, категоричен е Боил Банов.

Той коментира и критиките за разточителни държавни разходи за участието на страната ни във Венецианското биенале по изкуствата.
В програмата ни целта беше България да се върне на Венецианското биенале. Държавата гласува 500 000 лева. Всички тези пари са използвани ясно и са публикувани на сайта на Министерството на културата. Отчетите ще дойдат през ноември. Това, което се случва дотук, е огромен труд и признание. Биеналето досега е посетено от 12 000 души. Над 600 души е имало на откриването, а сред тях туристи няма – това са директори на галерии, куратори, каза министърът на културата.

По думите му, тепърва предстои да вземем най-важната поука от случая с оперната певица Дарина Таков. Тя е свързана с нещо много просто – трябва да намерим механизъм не да чакаме някоя от нашите известни звезди, а да ги каним, да ги мотивираме, да ги молим да влизат в средното ни образование, за да може нашите деца да са по-одухотворени, заяви още Боил Банов.