НЗОК предлага при изписване от болница, освен епикризата, пациентът да получава и счетоводен документ за стойността на извършените манипулации. Това стана ясно на започналите финални преговори между страните за Национален рамков договор за тази година. 
"Към момента страните по договора са се обединили, че трябва да има текстове за регулация в болничната помощ, както и около идеята да се направи опит за въвеждане на персонален финансов документ", съобщи управителят на НЗОК Глинка Комитов след днешната среща между представители на НЗОК и Българския лекарски съюз с министъра на здравеопазването Илко Семерджиев, съобщава Канал 3. 

Този документ ще бъде издаван заедно с епикризата при изписването на пациента от болница и в него ще бъде посочена извършваната дейност по време на лечението. Това е важна информация, за да може занапред да се прави адекватно остойностяване на медицинските дейности, обясни Комитов. 

Единият екземпляр ще бъде за пациента, а другият - за НЗОК. 

Според Комитов, отдавна е трябвало да се направи така, че основният пакет медицински дейности да бъде адекватен на финансовия ресурс.

Гаранцията, за това, че в документа няма да се надписват дейности е, че НЗОК ще иска той да бъде оформян по счетоводни данни. 

Не вярвам някое лечебно заведение да дава неверни счетоводни данни, защото тогава ще се намесят други органи за проверка, увери Комитов.

Шефът на НЗОК съобщи още, че в проекта на Рамковия договор на НЗОК се предвиждат четири механизма за намаляване на разходите за лекарства, които се покриват от Здравната каса. Той обаче не уточни какви са механизмите.

В четвъртък и петък преговорите ще продължат.

Болниците искат нови цени на клиничните пътеки

Междувременно на кръгла маса, посветена на здравеопазването, председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев заяви, че цените на клиничните пътеки трябва да се повишат, в противен случай ще се стигне не до криза, а до катастрофа.

По думите му цените на клиничните пътеки не са променяни от 2007 г.

Според д-р Тотев бюджетите на общинските болници са редуцирани в сравнение с миналата година и има общински болници, които са пред реален фалит. 

Общинските болници са натрупали задължения към кредитори и към персонал. В момента задълженията на 24 общински болници, членове на сдружението, са в размер на 17 млн. лв., посочи д-р Тотев.
Председателят на Сдружението на частните болници Николай Болтаджиев каза, че лечебните заведения трябва да имат годишни бюджети, като се даде възможност средства да се прехвърлят от месец в месец. Така той коментира идеята за въвеждане на четиримесечни бюджети.

Важно е и районните здравноосигурителни каси, в които има излишък, да могат да прехвърлят средства в друга каса, за да се изплаща надлимитна дейност, каза още той.