След смъртта на 29-годишния Адриан Петков, който не дочака трансплантацията на бял дроб, стана ясно, че трима пациенти от листата на чакащите за подобна трансплантация са починали през последните две седмици. Това съобщи новият директор на Агенцията по трансплантация д-р Михаил Христов.

Здравното министерство се надява да сключи договор с клиники от Германия и Турция, които да обучат български лекари за такива операциите у нас.

На трансплантация сега разчитат 14 души, които са в листата на чакащите. Сред тях е и Илияна Христова от Варна.

Илияна е на 27. Макар да ѝ откриват заболяването муковисцидоза, когато е едва на 6 месеца, завършва с отличие Медицинския университет във Варна и работи там допреди 2 години.

Състоянието й обаче се влошава. От март младата жена е в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб.

„Този списък на чакащите е най-добре да го няма. Да изчезнем всички от списъка и тогава ще е най-удобно. Това за мен са едни безотговорни хора на отговорни позиции”, казва младата жена пред bTV.

След смъртта на Адриан Илияна вече не таи надежда, че нещо у нас ще се промени и хората Илияна споделя, че вече ѝ е омръзнало да слуша обещанията на здравното министерство и Агенцията по трансплантации.

Тя смята, че единственият начин да живее е да стане здравен емигрант: „Да стана австрийски гражданин и да ме трансплантират като австрийски гражданин. Аз друго не виждам”.