Чувствате се уморени, без енергия, може би още от началото на деня? Причините за изчерпването на вашите енергийни нива може да са много, но една от тях се крие в храните и напитките, които консумирате. Така например, любимите сладкиши, чипсове, бисквитки, могат да ни накарат да се чувстваме мудни.
Бял хляб

Белият хляб и оризът са храни с висок гликемичен индекс, което означава, че тялото ви бързо ги усвоява, но също толкова бързо се изчерпва и енергията от тях. От друга страна кафявият ориз, пълнозърнестият хляб, отнемат по-дълго време за усвояване, спадат към групата на здравословните въглехидрати, тъй като не предизвикват резки покачвания на кръвната захар и инсулина. В резултат енергийните ви нива са балансирани.

Храни с ниско съдържание на желязо

Желязото ви помага да превърнете калориите в енергия, така че, когато липсва във вашата диета, може да започнете да се чувствате изтощени. Месото е голям източник на желязо, но храни като спанак, ядки, леща, черен дроб, също могат да ви осигурят хранителния елемент. 
Дефицитът на енергия е един от прикритите признаци на недостиг на витамини или минерали.

7 продукта, с които трябва да бъдете много внимателни през лятото

Зърнени закуски

Вкусни, в разнообразни варианти, с прясно или кисело мляко, зърнените закуски са бързо и лесно решение за закуска. Но хапвайки ги, забравяме, че те съдържат много захари. Усещаме прилив на енергия, но не задълго, защото и нивата на кръвната ни захар се повишават. Повишават се и стойностите на инсулина, в резултат на което усещаме умора, мудност. Освен това „здравословните“ зърнени закуски се натрупват като излишни мазнини.

Червено вино

Чаша червено вино може да изглежда като добър начин да се отпуснете вечер след работа, но може и да наруши качеството на съня ви, а на сутринта да не се събудите отпочинали. След виното заспиваме бързо, но алкохолът трябва да се метаболизира, което повишава нивата на адреналин, което от своя страна пък нарушава качеството на съня. Ето защо 3-4 часа преди сън не консумирайте алкохол.

Диетолог обясни кои сладкиши да избягваме и защо не трябва да се отказваме напълно от сладкото

Пържени храни

Когато хапваме пържени храни, организмът ни работи усилено, за да ги преработи. Консумацията им също предизвиква покачване на кръвната захар, което намалява енергийните ни нива.

Нискокалорични храни

Ако ограничите твърде много калориите, тялото ви ще премине в режим „глад“, забавяйки метаболизма ви и поддържайки енергийните си нива ниски. Яжте достатъчно количество здравословна храна на редовни интервали и не пропускайте хранения.

Енергийни напитки

Колко често си взимате енергийна напитка, за да се ободрите? Енергийните напитки са предназначени да работят краткосрочно, зареждайки тялото ви с кофеин и захар. Но след това се наблюдават спадове в кръвната захар, което ви кара да се чувствате без енергия. Освен това, този вид напитки могат да ви дехидратират, което допълнително се отразява на енергийните ви нива.