Заместник главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал до Инспектората към ВСС срещу следователи от Националната следствена служба, ангажирани с взрива на цистерна в Хитрино, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че главният прокурор Сотир Цацаров научил от медиите за подадения сигнал от Сарафов срещу директора на НСлС Евгени Диков и други следователи.
„Главният прокурор ще изчака Инспекторатът на ВСС да извърши проверка, да вземе своите решения и след това ще може да коментира. Както два пъти вече сме потвърждавали, по сигнал на следователи от НСлС по  разпореждане на главния прокурор започнаха проверки на етичните комисии на НСлС и ВКП, но до момента не са приключили с проверките по Етичния кодекс. Няма регламентиран срок, надяваме се максимално скоро да приключат и да запознаят ръководството с установените обстоятелства“, добави Арнаудова, цитирана от "Монитор". 

В сигнала си до ИВСС Сарафов твърдял, че следователи от НСлС не са направили първоначалните огледи на местопроизшествието в Хитрино и се наложило това да сторят колегите им от Следствения отдел в Шумен. Според Сарафов в случая с Хитрино шефът на НСлС Евгени Диков не е създал необходимата организация за провеждане на разследването.

Сарафов посочил, че е бил командирован в Хитрино, за да организира разследването. Наблюдаващият делото прокурор от Окръжна прокуратура-Шумен Маргарита Георгиева, която по-късно стана и окръжен прокурор на Шумен, възложила задачата на свои колеги от Шумен. След това възложила отделни огледи и на следователи от НСлС. Прокурор Георгиева обаче се надява до края на годината обвинителният акт за катастрофата да бъде внесен в съда. Обвиняеми за трагедията са двамата машинисти на влака.

Сигналът на Сарафов до ИВСС идва няколко седмици, след като следователят Страхил Каменички заведе дело срещу него за 26 000 лв. заради обидно поведение към следователите в Хитрино.СГС обаче прекрати делото заради функционалния имунитет на зам.-главния прокурор.