Протест за смяна на властта може да е ефективен, ако има ясни искания. Това каза юристът Борислав Цеков, цитиран от Канал 3. 

"Бих разделил нещата на две- има причини за социално недоволство и включително остър протест срещу властта. От там насетне един същински протест за смяна на властта може да бъде ефективен с точни искания. Когато се заговори за политическа система, това са големите теми, които не се решават от събрали се в кафето", коментира Цеков.

"Един от ключовите проблеми е, че България има олигархически модел на управление. Не можеш да направиш и малък бизнес, без да познаваш някой от властта, а ако тръгнеш да го правиш, ще ти го вземат, или ще искат да им се отчиташ. Зад това стоят големи интереси. Ако олигархията седи зад проблемите ни, защо искат Президентска република, като това е почва за олигархията. Такава република в неукрепнала демокрация означава просто да се предаде цялата власт в ръцете на олигархията. Когато властта е в едни ръце, значи, че ресурсите са в едни ръце , каза още той.

Борислав Цеков коментира и отказа на Лозан Панов да подаде имотна декларация. Както е известно председателят на ВКС бе предаден на КПКОНПИ от Сметната палата, която изпълни закона. Панов оспори в съда и глобата си от 1000 лева, но съдът отсъди, че той трябва да я плати. Председателят на ВКС може да обжалва решението.

Каквото и да е казал Лозан Панов, той не бива да бъде слушан. Той е в една позиция, в която иска да унищожи едни проверки за състоянието му. В случая с КОНПИ, има слухове, че бил си сменил дори адреса, за да забави връчването. Той е бил задължен да подаде декларация, в която доходите му са се азминават. КПКОНПИ трябва да го провери и да му даде право да се защити. Тези маневри на Панов, нямат нищо укоримо, ако човек проявява правото си на защита. Това обаче се отнася за хора, които не заемат високи длъжности. Той трябва да има уважение към институциите, заема висш пост и това е несериозно. Той говори неща, които не са редни и няма право да ги говори. Това, че има политически следи в думите му, е проблем извън правото и държавността" , категоричен беше Борислав Цеков.