"Твърдението, че ГЕРБ иска да събори правителството, е пълна глупост." Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Към този момент има един действаш документ между Николай Денков и Мария Габриел, по който се назначават министрите, зам.-министрите, областните управители и именно тези назначения свързани с изпълнителната власт. В този въпросен случай с "Пирогов", как един съветник от друга партия се държа непристойно", каза той.

Бившият премиер говори и за скандала с уволнението на началника на "Пирогов".

"Трябва да разкажа малко. Нарочиха този човек след един скандал с общинския съветник. Аз не го познавах. След като го нарочиха, вицепремиерът ни постави този въпрос на премиера, че не сме съгласни със смяната му. Действахме, както досега", изтъкна той.

И уточни, че с Асен Василев и Христо Иванов са се разбрали за назначенията в регулаторите.

"Десислава Атанасова се обади на Денков, за да му каже, че тези поръчкови уволнения и назначения не са правилни и ние няма да ги допуснем", разкри той.

"Вчера Асен Василев лично ми се обади и ми каза, че това е глупост", обясни Борисов.

"Не правим бойкот. До този момент решенията на МС са, най-меко казано, слаби. Затова се налагаше в парламента да коригираме и да поемаме тежестта на Министерски съвет - със земеделците, със енергетиците, в отбраната.

Затова казвам, че и така солидарно бихме приели дерогацията. Ще послушаме акад. Денков, аз съм само един доктор на науките, и ще бъдем много работливи в парламента", сподели още той.

"С ДПС имаме общо що касае общо Украйна и бюджета. Опорки са думите, че ние с тях сме една коалиция, както са ПП и ДБ", отсече председателят на ГЕРБ. И добави, че ако партньорите им в сглобката са искали да се подпише коалиционно споразумение, са имали стотици възможности за това.

"Чакаме един наш зам.-министър 5-6 месеца да бъде назначен в здравеопазването, а се омита шефът на "Пирогов" с една заповед", негодува Борисов.

"Считам, че когато нещо е толкова паянтово и е направено за първи път в света, ние демонстрираме висша политическа способност да управляваме помежду ни. Показваме си есемесите на нашите симпатизанти, защото те удивително си приличат", уточни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук