„Как ме е подкрепил той? Като ми взе Горанов служебния автомобил като омбудсман, като някаква особена форма на симпатия ли?“, възмути се Мая Манолова по бТВ в отговор на заявлението на премиера Борисов, че най много на нея е помагал.

Само че, освен очевидното, което е, че Борисов се е намесвал с разрешение във всички казуси, които Манолова е припознавала, има и още нещо.

Фактите показват, че освен на нея, премиера Борисов е помагал и на хората от обкръжението й, което е индиректна помощ за нея днес.

Кой раздуха казуса със сградата „Златен век“?

Отговорът е кратък - близкият до злополучната кметица Десислава Иванчева Никола Вапцаров. Същият, който издига сега Мая Манолова за кандидат-кмет на София. Неговите амбиции да бъде спрян въпросния строеж бяха подкрепени лично от Бойко Борисов, който разпореди ДНСК да го спре.

И не само това – премиера Борисов лично покани т.нар. протестър Никола Вапцаров на среща, която услужливо бе отразена по всички медии. Тя целеше да потуши изкуствено създаденото обществено напрежение, но в крайна сметка легитимира едно лице със съмнителна репутация като Никола Вапцаров.

Във всяка държава среща с най-високопоставените управляващи могат да имат само лица, които отговорят на ранга и позицията на официалното лице. С тази среща Бойко Борисов, който не винаги обича да спазва протокола, не само направи услуга на Вапцаров, но и на самата Мая Манолова като официализира хората около нея.

Сега тя може спокойно да се възползва от „имиджа“ на Вапцаров и да яхне измислените му каузи, просто защото по този начин лесно се влиза в предизборната надпревара.

Но по-лошото е, че премиера Борисов бе излъган, че всичко това е в името на гражданите. Манолова и обкръжението й симулираха гражданско недоволство, което премиера уж потуши, а всъщност вероятно просто го излъгаха, за да може той да й помогне да направи няколко големи крачки в предизборната кампания за кмет на София.

Нещо, което тя, както изглежда, ще отрича докрай.