Премиерът Бойко Борисов, заедно с министрите на  здравеопазването Костадин Ангелов и на околната среда и водите Емил Димитров инспектира новото депо за отпадъци на Пазарджик.


Министър-председателят беше посрещнат от кмета на града Тодор Попов, който показа компостиращата инсталация, чието строителство  започна миналата година.

Попов подчерта, че преди години Пазарджик е имал „гола поляна, на която са горени отпадъците, а сега вече е с компостираща система и под 30 % изгаряне на отпадъка“, което ще доведе до удължаване живота на депото и до по-чист въздух.

Борисов от своя страна подчерта, че 30 години никой не се е захващал с подобна задача, тъй като не е лака и струва 31 милиона лева.

"Тези, които обичат да бърборят, да се върнат назад 50 години и да видят какво са направили и да сравнят с нашето за няколко години", каза още премиерът.

Борисов отбеляза, че това депо е било запълнено през 1986 година и едва сега работи отново.  Той уточни, че депото ще доведе до пречистване на въздуха и това моментално ще рефлектира върху здравето на хората.

По-късно те посетиха учителския институт в Пазарджик, който беше върнат от държавата на общината. Кметът обясни, че в сградата ще има изнесен филиал на Пловдивският Медицински университет.

В него ще се обучават студенти в специалност “Медицинска сестра” и „Лаборантка“. Здравният министър от своя страна съобщи, че в общежитията ще могат да се настанят 100 медицински сестри.

Той уточни, че се работи активно по програма със Сдружението на общините като се търсят общински жилища за лекари и сестри в най-проблемните точки на страната.

Директорите на лечебните заведения поемат ангажимента да назначат тези хора, общината ще дава допълнителни пари към заплатата, както и държавата ще дава средстава- целта е да се обхване цялата страна, подчерта проф. Ангелов. 

За проектът е отпуснат 1 милиона лева. Болницата в Пазарджик е поискала ангиограф, за който парите ще бъдат преведени тази седмица. "Благодарим на лекарите, заради тях броят на излекуваните е по-голям от този на заболелите.

Това го дължим на тях! Затова помагаме и виждате, че Министерство на здравеопазването действа и организира всичко бързо", заяви от своя страна Борисов.