Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на двудневно посещение в Белград за участие в Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, предаде агенция "Фокус".

Премиерите на България, Гърция и Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила, и президентът на Сърбия Александър Вучич ще обсъдят общите проекти в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката, развитието на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата за интеграцията на държавите в региона. Срещата ще бъде шеста по ред на четиримата лидери, като за втори път домакин на събитието е държавният глава на западната ни съседка.

Първата среща на формата в Белград бе организирана на 9 декември 2017 г. Основни теми тогава бяха развитието на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата на европейската интеграция на държавите от региона. По-рано през деня в Белград пристигна гръцкият премиер Алексис Ципрас и членове на кабинета в Атина, които участваха във втората сесия на Гръцко-сръбския съвет за сътрудничество на високо равнище. Преди нея лидерът на кабинета в Атина бе приет за среща от сръбския президент Александър Вучич. Ципрас, който след оставката на Никос Коциас ръководи също Министерството на външните работи на Гърция, е придружаван от министрите на цифровата политика Никос Паппас, защитата на гражданите Олга Геровасили, на инфраструктурата и транспорта Христос Спирцис, заместник-министъра на икономиката Пициорлас, заместник-министъра на външните работи Маркос Боларис и на спорта Йоргос Василиадис.

На срещата, която е продължение на Гръцко-сръбския съвет за сътрудничество на високо равнище от юли 2017 г., проведен в Солун, бяха обсъдени начините за укрепване на двустранните отношения в икономиката, енергетиката, сигурността, спорта и взаимносвързаността чрез автомобилни, железопътни и цифрови технологии. Официалната част от разговорите на четиримата лидери ще се проведе на 22 декември. В делегацията на премиера е също и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който ще участва в Четиристранна среща на министрите на спорта и ръководителите на футболните федерации на България, Гърция, Румъния и Сърбия.

В Белград те ще обсъждат практически въпроси, свързани с лансирането на съвместна кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г. - предложение, което бе представено на последната Четиристранна среща, която се състоя в началото на ноември във Варна.