"Вложих много усилия, но сред колегите в Съвета имам авторитет. Много пъти съм помагал, когато са имали нужда." Това каза премиерът Бойко Борисов по bTV по повод условията към Северна Македония и Албания за влизане в ЕС.

"Не е редно да се изнасят неща от там, но излязох и казах "Колеги, нека им дадем още един шанс. Болно ми е, знам колко усилия положихме. Дето се вика, и името си смениха. Нека им дадем перспектива". Всички се спогледаха, а Туск предложи официално това, което казах и всички се съгласиха", разкри министър-председателят. 

Премиерът подчерта, че според него френският президент Макрон е бил прав да "пореже" Северна Македония и Албания. 

"Когато България влизаше в ЕС, имаше абсолютен национален консенсус. Която и партия да дойде на власт в България, ориентацията не се променя. Докато в тези две държави не се знае какво може да стане, когато се смени управлението. В този случай, те не са за този път. В това отношение Макрон беше прав", поясни Борисов. 

"Макрон ще отиде и в Северна Македония и в Албания. Ще се запознае на място със ситуацията. Благодарен съм на колегите в Съвета, че дадоха възможност да продължим по темата", посочи той.  

Борисов припомни, че Северна Македония и Албания имат време до срещата в Загреб, за да си помислят добре дали искат това като нация.

"Ако нацията не иска, на сила не може", заключи той.

"Брекзит е такава какафония. Никой не си го представя. Моята приятелка Тереза Мей е най-щастливата в момента, защото това, което Джонсън й правеше в парламента, сега му го правят същото". 

Припомняме, че премиерът Борисов огласи нови данни за трагедията с 39 трупа в Англия.

Борисов бе попитан от Цветанка Ризова и какво е мнението му за турската военна операция в Сирия. 

"Никога не съм подкрепял военни действия никъде по света. Най-гадното нещо е войната, защото загиват хора. Искам да попитам с какви оръжия по света се водят войни. Американски, френски, немски? Имаме една крехка военна промишленост с крехки възможности", обясни премиерът. 

"Като наложим санкции, ще се ориентират към държави, които заобикалят ембаргото. Военните действия спряха. Европа има липса на лидерство в тази посока. Тръмп изпрати Помпео в Анкара, Ердоган отиде в Сочи. Разрешиха конфликта", каза още той.  

"Европа я няма. Европа само плаща за мигранти и се цепи по шевовете заради тях. Касира 39 трупа на бягащи хора от войните. Не на Турция. На всичките ембарго, ако трябва! Има ембарго между Китай и Щатите. В същото време България и Турция, на базата на споразумението си, имат нула мигранти", заяви премиерът.  

"Няма натиск на границите. Изживяхме "Овча купел" и "Харманли", обяви министър-председателят.