Жесток скандал с привкус на корупция разтресе из основи българската енергетика. В епицентъра на далаверата е босът на НЕК Петър Илиев, който през последните месеци се обви в печална слава. 

НЕК възнамерява да проведе търг за доставка на електроенергия, чийто край може и да е предизвестен. Затова алармираха няколко експерти със солиден опит в търговията с електроенергия у нас и в региона.

Става въпрос за търг на Централизирания пазар за двустранни договори, а самата процедура ще се проведе на 19 юни. От НЕК предлагат да подадат 98 мвт електроенергия с доставка в периода в 01.07 до 30.09. Минималната предлагана цена за доставката е 94 лв./мвт. Предложението за участие в търга в публикувано на страницата на Българската независима енергийна борса.

Непосредствено след това работодателите избухнаха срещу безобразията на боса на НЕК.

Днес в "Плюс-минус. Коментарът след новините" по Нова телевизия шефът на НЕК Петър Илиев трябваше да даде подробности за разразилия се скандал. Вместо да даде логични обяснения за случващото се той започна да се поти в ефир.

С шикалкавене и бавно говорене той заяви лаконично, че ще се опита да обясни случващото се, но това така и не се случи.

Увъртането на Илиев изнерви дори и водещите и те го пришпориха да разкрие защо се стигна до усещането за корупция и че всичко се прави "на тъмно".

"Да, да, но ние имаме много служители", едва отвърна Илиев, опитвайки да си измие ръцете.

За капак той се опита да се оправдае с "достатъчното вода, която е имало в язовирите миналата година".

Неколкократно водещите се опитаха да извадят истината наяве, но Илиев шикалкавейки се оправда, че решенията не се взимали само от него.

"Не знам, не знам. Не ми е ясно", изпоти се шефът на НЕК, опитвайки да прикрие жесток скандал с привкус на корупция, който избухна преди дни.

Попитан ще даде ли оставка той пак не даде категоричен отговор, а продължи да бръщолеви безсмислици. Стигна се до там, че водещите директно го прекъснаха и продължиха предаването си по план.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!