Един от големите проблеми на общинската администрация в България е ниското заплащане. Това каза директорът на Портала на българските общини „Кмета.бг“ Боян Томов, пише "Фокус".

Той обясни, че ниските заплати възпрепятстват развитието на проекти с европейско финансиране, защото в общините е много трудно да бъдат задържани експерти, които да работят в такава посока.

„Всяка година европейските институции залагат много по-тежки критерии, които трябва да се изпълняват, трябва да се описват в големи и дълги проекти, които са в класьори, те не са няколко листа, те са няколко класьора.

И това е един от най-големите проблеми на общинската администрация – заплащането. Аз съм радетел на това, че може би трябва да има по-малко общински администрации, но да има по-добро заплащане. Това е нещото, върху което смятам, че трябва да се работи“, добави Томов.

Той допълни, че има голям брой малки общини – около 120, които нямат капацитет и се издържат единствено от местни данъци и такси и пари от държавни бюджет, което не им позволява широка дейност.

Боян Томов препоръча в такива общини да се инвестира повече в хората с експертиза, която да им бъде в помощ. Според него Сдружението на общините в Република България и малките общини могат да направят за целта експертен център, който да ги подпомага да бъдат активни при създаване и печелене на проекти.