Депутатите на БСП в Европарламента са гласували в подкрепа на резолюция, която отменя субсидиите за въглищата в енергетиката и е вредна за България. Това обявиха преди малко на пресконференция представителите на ГЕРБ в ЕП Александър Уручев и Ева Майдел.
"Не става въпрос за Арктика, а за резолюция за въглищата в енергетиката. в която има текст, че отпадат субсидиите за енергия, добита от въглищни централи", обясни Уручев. Със споменаването на Арктика той визира нападка от страна на соцлидерката Корнелия Нинова. че ГЕРБ се грижи за въглищата в Арктика, вместо за националната сигурност, която бе казана вчера.

"Този резолюция означава по­ скъпа енергия от въглища, затваряне на централи, след това на мини и съответно закриване на работни места. За това ли са БСП", попита Уручев.

"Социалистическата партия 10 години след влизането ни в ЕС очевидно не разбира как функционира съюзът", заяви пък Ева Майдел. Тя припомни, че разгара на президентската кампания, когато БСП се бореше срещу бежанската вълна в България, червените евродепутати гласуваха за разширяването на приема на бежанци. След това припомни и как президенетът на ПЕС Сергей Станишев подкрепи СЕТА, а след това се опрадва с техническа грешска.

"Президентът Радев също даде съгласието си за СЕТА, въпреки предизборната си кампания за БСП на последния евросъвет", каза още Майдел.

По думите му, "техният" президент Румен Радев е повторил успехите на ГЕРБ на скорошната му среща с германския бизнес в Берлин. "А колежката му Нинова казва: те съсипаха България", добави Борисов.

Борисов отрече да сме бедна държава, защото през последните години сме платили над 6 милиарда в посока Вашингтон и Москва. Само за януари сме оставили 860 милиона излишък – това са пари за следващите 2,5 години, а не да ме питат откъде ще ги взема, разясни Борисов.  6,2 млрд – ами заради грешни гласувания  в предишните години, съответно за БСП и СДС, най-бедните в ЕС, българите, ги платихам допълни лидерът на ГЕРБ.

Българите гласуваха за президента Радев, а получиха Огнян Герджиков – ето ви още един пример, разясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ умело се пошегува с още една ситуация. Казват, че кабинетът е на ГЕРБ. В същото време президентът Радев казва, че е него, той го е назначил. Ами по метода на преобразуванията - ако кабинетът е наш - на ГЕРБ, а го е назначил Радев, то какво излиза, че и Радев е наш, вкара чувството си за хумор Борисов, след което залата избухна в смях и ръкопляскания.

На 26-ти не е важно просто да победим, а да победим така, че когато започнем да правим правителство, да може да отстояваме заложените от нас политики и да гарантираме изпълняването на поетите обещания, доплъни още лидерът на ГЕРБ.

Няма да имаме никакъв шанс да отстоим, ако не ни е добър резултата. Иначе пак ще излезе, че учителите, докторите и военните са ни обидени за политиките, само че докато бяхме в коалиция, разясни Борисов.  

Мисля, че няма съмнение, че някой друг може да направи АМ "Хемус". За нея нямаше проект. Ние сега проектираме и се занимаваме с нея, категоричен е лидерът на ГЕРБ. 

Борисов подчерта, че ГЕРБ е единствената партия, която не е правила коалиция с БСП.