Проф. Божидар Димитров също коментира нечистоплътната афера с „Дойче веле” и преиначения анализ на немския журналист Михаел Мартенс за България. Пред БЛИЦ той разкри, че е ставал жертва на подобна манипулация и тогава, също както и сега, в нея са били замесени медии на Иво Прокопиев.
„Това е типичен случай за някои журналисти, работещи в медиите на Иво Прокопиев и успели да се настанят в „Дойче веле”. Ще припомня, че там двама български журналисти бяха санкционирани именно за такива постъпки и изопачаване на информацията. Единият от тях беше точно Александър Андреев”, твърди Божидар Димитров и поясни, че е наясно с начина, по който е извършена манипулацията:

„Разбирам какво са направили в „Дойче веле” - действително всяка изречение като махнеш част от него може да придобие такъв друг смисъл.”

Божидар Димитров разказа и как самият той е станал жертва на подобна „журналистика”.

„Аз станах жертва на Иво Прокопиев и вестник „Капитал”, когато журналистка от тази медия взе интервю от мен за последните археологически открития, свързани с Йоан Предтеча. Казах: „Шибан народ са тези археолози!” След това изразът и целият разговор беше променен и излезе, че съм казал „шибан народ са българите”. Никога не бих казал това и ме „ядоха” после няколко месеца без да имам вина.

По същия начин са постъпили и с г-н Михаел Мартинс, който правилно е протестирал. Много мръснишко действат, но и много типично за изданията от групата на „Капитал”, които не смятам, че спазват журналистическата етика”, коментира Божидар Димитров. Той разкри и защо според него е цялата атака:

„Тези издания отдавна са против ГЕРБ и Бойко Борисов, като си позволяват всякакви клевети и простотии по негов адрес, защото чувстват, че е силен премиер, че има идеи за развитието на България и отгоре на всичко ги осъществява. А това не може да не ги дразни. Простотията просто извира от ушите на тези издания и затова атакуват Бойко Борисов с надежда, че ще успеят. Не, няма да успеят, особено в тези тежки времена. Българският народ се сплотява около Бойко Борисов и управлението му.”
 
Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ