Бременна жена в деветия месец, която е с COVID-19, не беше приета в нито едно лечебно заведение в града, въпреки че състоянието ѝ се влошава. Това разказа нейната свекърва Лидия Димитрова, цитирана от "Петел".

Синът на Димитрова и бременната ѝ снаха са били изолирани в дома си след като е установено с PCR тестове, че и двамата са заразени с коронавируса. Ако мъжът обаче може да пие антибиотици, то за жената това е противопоказно, разказа варненката.

Вчера обаче състоянието на бременната се влошава и след консултация с личния лекар, който поема риска да я посети в дома ѝ, се стига до викането на линейка.

„Екипът, който дойде, беше страхотен. Само че линейката се превърна просто в един транспорт, който да обикаля по болниците, вместо да помага на други хора в нужда“, коментира Димитрова.

По нейни думи спешният екип първо откарва жената в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Св. Анна“. „Там казват, че не е за тях. Карат я в АГ болница, но и там отказват да я приемат. Тръгват към Терапията (УМБАЛ „Св. Марина“), но още по пътя ги връщат“, това разказа варненката.

В крайна сметка линейката откарва бременната в спешното отделение на МБАЛ „Св. Анна“. Там е проведен друг преглед и е направена телефонна консултация със специалист, след което на бременната жена е заявено, че не е за хоспитализация.

„Обадиха ми се да дойда да я прибера с личната си кола. И това при положение, че не посещавам цяла седмица сина си и снаха си, която е в деветия месец, за да не разпространя вируса“, коментира Лидия Димитрова.

„Това е положението във Варна! Страх, лекарски страх!“, заяви емоционално тя.

Лидия Димитрова каза също, че АГ болница можели да приемат жената само ако започне да ражда. „Не знам, може да се наложи и вкъщи да роди, да ме накарат да стана и акушерка“, коментира възмутената жена. По нейни думи, бременната, която е в дома си, е в същото състояние, при което личният ѝ лекар е преценил, че трябва да бъде приета в болница.