Можете ли да се заразите два пъти с Covid-19? "Възможността за реинфекция е реална и не е толкова рядко това да се случи." 

Това заяви професор Масимо Гали, директор, отговарящ за инфекциозното отделение на болницата Sacco в Милано.Той направи равносметка на пандемията в Италия на страницата на фондация Arche във Фейсбук и коментира мерките срещу коронавируса, които трябва да бъдат предприети на лично ниво и на работното място.

 „Предвид броя на съобщенията на хора, които са били положителни през март и са положителни сега - обясни Гали - чух няколко десетки такива, така че възможността за реинфекция е реална“. 

Трябва, обаче, да се признае, че поне тези, които видях да са заразени повторно, нямат особено тревожна симптоматика, всички те са с леки симптоми. 

Професорът коментира и споровете около това кога един човек трябва да бъде освободен от карантина. 

„Това е въпрос, който ме оставя неубеден, но от прагматична гледна точка се съмнявам, че можем да направим нещо друго в очакване на разширяването на официалните диагностични възможности."

Медиите в Италия разпространиха и наръчник за лечение на пациенти с COVID-19, изготвен от Института по инфекциозни болести в болницата, ръководена от професор Масимо Гали. 

Протоколът е одобрен от регион Ломбардия и ще се интегрира с насоки от Регионалния технически научен комитет.

Наръчникът подчертава, например, да не се предписват антибиотици, освен в клинично определени случаи на съмнение за бактериална пневмония и уточнява кои видове лекарства са довели до противопоказания в различни случаи.

Документът също така описва кога може да се приеме парацетамол за лечение на треска, пиенето на успокоителни за кашлица се препоръчва само, ако тя пречи на съня.
Освен предписаните от лекар медикаменти се препоръчва изобилно пиене на вода и често миене на устата.

За кашлица, учестено дишане и задух може да се получи подобрение, ако се прилага т.нар. пронация (положение на тялото, при което сме изтегнати с лицето надолу).

В предписанието, изготвено от професора, много подробно се описва и как да разчитаме резултатите от оксиметъра - уред, който засича насищането на кислород в кръвта.
 
Ако оксиметърът показва стойности над 92%, може да се изключи, че става въпрос за пневмония.

Измерването се прави няколко пъти на ден. Стойностите над 96% се смятат за нормални. 

Между 95 и 93% показват наличие на вероятни проблеми за окисляването. 

Между 92 и 90% означава недостатъчно окисляване, заради което се препоръчва анализ на кръвта. 

Под 90% означава, че се наблюдава остър недостиг на кислород в кръвта.

Ето и някои обобщения от наръчника:

* Кортизони (да се избягват при пациенти с диабет)

Да се ​​използват само, ако изисква кислородна терапия. Употребата им в началната фаза без хипоксия е опасна за прогресирането на заболяването.

* Кислород (също течност и концентратори)

Подчертава се, че кислородната терапия е по-подходяща в болнични условия или в отделения за наблюдение.

Целта е да се поддържа SaO2> 90% чрез приспособяване на потоците на O2 към тази цел (До максимум 6 литра/мин, след това се препоръчва хоспитализация.
 
* Антибактериална терапия

Изборът на начална антибактериална терапия (емпирична или целенасочена) трябва да се прави само при наличие на основателно подозрение за бактериална инфекция, не се използват профилактично антибиотици.

По отношение на употребата на азитромицин или левофлоксацин се уточнява, че употребата му трябва да бъде ограничена до случаи на възможно бактериално припокриване, подкрепено от симптоми за нетипична пневмония, тъй като азитромицин не е показал никакво действие върху инфекциозния процес, свързан с COVID-19.

* Антикоагулантна профилактика

Приемат се при риск за белодробна емболия или прекарана такава, ако е налице залежаване, затлъстяване, с оглед на самата клинична картина според мнението на лекаря.

Превод и редакция БЛИЦ