Британските туристи са намерили нов доходен начин да си възвърнат парите от лятната ваканция по нашето Южно Черноморие, че дори и да спечелят. Връщайки се в родната Англия след почивката, те завеждат дела срещу хотелите, където са били отседнали, с парадоксални обвинения. Едно от тях е например, че храната е била лоша и са получили натравяния.
Практиката не е нова, но през последните две години се наблюдава истински бум, превърнал се дори в мода, жалват се представители на туроператорски агенции, които също страдат от това, пише burgasinfo.com.

Един от начините, с които хотелите на българското Черноморие се борят в порочната практика е, че все повече не предлагат ол инклузив настаняване, а така наречения полу-пансион, където в пакета на почиващия са включени само закуска и вечеря. По този начин трудно се доказва, че "натравянето" е следствие на храната само от хотела, споделиха служители на един от най-големите хотели в Слънчев бряг.

Туристите са наистина много изобретателни в оплакванията си, особено що се отнася до храната. Така например един от най-фрапиращите случаи е на туристка, която се жалвала, че вечерята в ресторанта е била студена. "Веднага отидохме да проверим. Оказа се, че за туристите "студена храна" означава ястието да не ври. Няколко пъти седмично обикаляме ресторантите с термометър и проверяваме температурата на храната да не пада под 65 градуса", разказват от отдела по оплакванията в една от най-големите туроператорски фирми в Слънчев бряг.

Все пак не всички хотелиери се поддават така лесно на манипулации, като нашите хотелиери и туроператори вече изучават опита на техните колеги от съседни държави. Един от примерите е от съседна Гърция. Шон и Каролин Бондаренко завеждат дело с иск за 10 000 английски лири обещетение, твърдейки, че храната и напитките в хотел Калдера Палас в Крит са ги разболели. Хотелът обаче е направил насрещен иск срещу тях за "увреждане на неговата репутация" на стойност 170 000 английски лири, пише британския "Дейли Мейл". Сега двойката, от Дарлингтън, окръг Дърам, се опитват да отхвърлят претенциите си.
Британската двойка, обвинена, че е направила фалшива иск за обезщетение за болест по празниците, е изправена пред реалната опасност да загуби дома си, след като хотелът обяви насрещен иск в размер на 170 000 паунда за вреди, причинени срещу неговата репутация.Случаят е, след като туристическите фирми в Обединеното кралство и Европа заявиха, че британските туристи са се увеличили с до 700% през последните 18 месеца.

Хотела в "Крит" е образувал насрещен иск срещу Бондаренко, като се казва, че те са се радвали на почивката си и са консумират големи количества алкохол, когато се предполага, че са били болни.

"Атлантика Холдинг Мениджмънт" твърди, че двойката от Дарлингтън, окръг Дърам, която е резервирала почивката си с туроператора "Томсън", не е съобщила за болест по време на едноседмичния си престой през октомври 2013 г., а три години по-късно.

Веригата на хотела казва, че има досие от публикации в социалната мрежа, които показват, че Бондаренкос са се радвали на престоя си. 

Сега двойката се опитва да отхвърли претенциите си.

"Туристите от Обединеното кралство трябва да разберат, че ако направят фалшив иск за щети, те биха могли да бъдат подложени на съдебно преследване у дома или в чужбина", казват от туроператора "Томсън".

47-годишният Бондаренко твърди, че той и неговата 42-годишна съпруга са били болни, но само за около ден. "Ние не бихме направили иск, ако фирмата за управление на исковете не се бе свързала с нас. Помолихме нашия адвокат да отхвърли искането през февруари, защото се чувствахме притеснени, но казаха, че ще трябва да платим съдебни разноски", добавя още той.

"Бях ужасена, когато видях документите на съда, в които бяха изброени всички отрицателни неща, които трябваше да кажем за хотела. Никога не сме казвали никое от тези неща. Извиках адвоката и тя ми каза да не се притеснявам за това. Ние сме ужасени за нашето бъдеще и се притесняваме, че ще загубим дома си" добавя г-жа Бондаренко.

"Твърденията са недвусмислено отхвърлени. Opes поема задълженията си към своите клиенти сериозно. Когато нещата понякога се объркат, клиентите се съветват да използват нашите правила и процедури за оплаквания, за да разрешат всяко неудовлетворение", заявяват техните адвокати от Opes Law.