Фирма от Кресна първа започна да набира селскостопански работници от Пиринско за следващата календарна година, пише struma.bg.

В дните преди Коледа тя пусна обява за бране на боровинки в Южна Испания, района на Алмонте и Исла Кристина, и то с ангажимент още от февруари 2023 г.

Групите ще пътуват в периода 15.02.2023- 15.03.2023, транспортът до Испания се поема от работодателя, но само ако берачите останат до края на юни, а за връщането си ще се грижи самият работник. Живее се в модулни къщи на полето, където се работи, като в стая се настаняват по 4-ма. За консумативи се плаща по 2 евро на ден, което е 60 евро на месец.

Работният ден е от 6.5 часа, като брутното възнаграждение за 6.5 часа е 48.52 евро. От тях обаче се удържат 3.10 евро за осигуровки и 0.97 евро за данъци, при което остават 44.45 евро чисто. Като се махнат и 2-те евро за консумативи, надницата остава 42.45 евро.

Извънредните часове работа се заплащат 6.84 евро на час.

Според фирмата от 1 януари 2023 г. се очаква покачване на трудовото възнаграждение, което ще промени ставките в полза на работника. Ако това обаче не стане, кандидат-берачите остават с 2500 лв. месечно, и то ако работят без почивка, по 30 дни месечно. Ако решат да си почиват през уикендите, възнаграждението пада до 1800 лв.

На фона на отдалечеността от семейството, животът в бараки на полето, деленето на 1 стая и 1 тоалетна с още 3-ма и работата на открито парите всъщност изобщо не са много.

В Нидерландия, която отказа да ни пусне в Шенген, експлоатацията е двойна – предлага се бране на ягоди, като се работи 9-10 часа на ден, включително и в събота. Заплащането е 9.72 евро на час, а работодателят осигурява ягоди за  бране от 220 до 250 часа месечно.

Тук местните са поставили изискване българите да са на възраст до 60 г. и да са бързи и сръчни. Договорът е за 4 месеца, като най-пъргавите могат да удължат контракта, този път с работа в пакетажен цех.

Нидерландия търси в България и работници за разсадници в град Тилбург, като изискванията към тях са много – добър английски език, „да им се работи упорито“, да нямат проблеми с гърба; да са гъвкави откъм работен процес, за да работят в различни цехове и отдели. Работната седмица е 6-дневна, но има изрично уточнение, че може да се наложи и работа в неделя.

Абсолютно дискриминационно е заплащането на труда – 18-19-годишните получават 5,56 бруто евро/час, 19-20 годишните – 6,48 евро, а най-висока е заплатата на хората над 22 години – 9,26 евро. Работникът сам си плаща наема – между 50-90 евро седмично, и здравната застраховка – 23,7 евро на седмица. Тоест ако един младеж работи по 10 часа на ден, при 25 работни дни месечно чистото му възнаграждение ще е около 1500 лв.

Аналогични са заплащанията и на камериерките, а има и работни позиции, които Нидерландия презентира с обидните „50 до 90 евро на седмица“.

Работа по полетата за бране на меки плодове предлагат и Англия и Шотландия. Офертата е от март до ноември. Тук вече се говори за норма. Настаняването е в каравани, от 2-ма до 6-има, като всеки сам си плаща наема за караваната плюс режийните – между 45 и 50 паунда седмично, което е около 500 лв. на месец.

Според източници на изданието, от миналата година се очертава сериозен отлив на сезонни работници, които ходят да работят в Западна Европа за по няколко месеца. В Белица и Сатовча, където през пролетта от години селата се изпразваха заради тръгващите веднъж седмично автобуси с гастарбайтери, все по-малко хора зарязват семействата си и се насочват към бране на гъби и плодове по склоновете на Родопите.

Тази година например абсолютен хит беше манатарката, която се изкупуваше по 10 лв./кг, и често едно семейство успяваше да припечели по 600-700 лв. на ден. Изкупната цена на боровинките се качи до 9 лв./кг, а на дивите ягоди надскочи 10 лв./кг и това всъщност бе основното препитание на стотици жители на двете общини, при това без да се налага да плащат квартира и да робуват на чужди работодатели.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук