БСП ще подаде сигнал в прокуратурата за проверка в здравното министерство заради твърденията на шефа на НЗОК Дечо Дечев за източване на Касата.

В интервю през уикенда той посочи, че има разминавания в работата между НЗОК и здравното министерство, а за да се подобри системата, е нужно да се работи в унисон, какъвто в момента нямало.

Д-р Дечев критикува водената от здравния министър Кирил Ананиев политика като даде пример за прокарани лобистки текстове в закона, заради които Здравната каса заплащала за едно и лекарство за частна болница 7 пъти по-висока цената, отколкото за същото в държавна и общинска.

„Ще сигнализираме прокуратурата да направи проверка в здравното министерство във връзка с твърденията на д-р Дечев, защото според нас е налице организирана, координирана и извършена с административни протекции кражба от здравните вноски на българските граждани.

Това застрашава живота на пациентите, не подобрява работата на лекарите.

Необходими са адекватни действия и в тази сфера.

Дали ще има оставка на поредния министър си зависи доколко са верни тези твърдения. Но фактът, че здравеопазването се срина и гражданите търсят помощ в чужди държави, показва, че наистина освен да се източва Касата, нищо друго не се предлага на гражданите“, скочи соцдепутатът Драгомир Стойнев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!