БСП ще започне инициатива за разсекретяване на доклада на ДАНС и прокуратурата за работата на Българската акцизната централизирана информационна система (БАЦИС). Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на пресконференция в централата на партията.

„В навечерието на внасянето на вота на недоверие многократно се задава въпросът имаме ли основание за внасянето на този вот на недоверие“, коментира той. По думите му БСП непрекъснато е настоявала и е поставяла въпроса за сивата икономика и контрабандата.

„Искам да припомня, че ноември месец в българския парламент беше проведено закрито заседание, на което бяха изслушани всички служби и приходни агенции в страната и включително главният прокурор, на което бяха изнесени данни относно слабостите на Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Бяха похарчени милиони левове за въвеждането на тази информационна система. Голямата идея, която имаше бе да свърже онлайн всички лица, задължени по Закона за акцизите и данъчните складове, така че да може в реално време да бъде осъществяван обмен на информация на вход и изход на движението на горивата“, коментира Жельо Бойчев. Според него се е оказало, че има редица пропуски в работата на тази система, които по същество я обезсмислят като функциониране. „

Стана ясно, че постановлението от проверката на прокуратурата и доклада на ДАНС относно работата на тази информационна система- от август 2016 г. е бил изпратен доклад до Бойко Борисов. Затова ние многократно поставихме въпроса към г-н Борисов какви мерки е предприела държавата, за да отговори на тези слабости и как интересът на страната е защитен“, допълни Бойчев. По думите му до момента премиерът бяга от отговорност.

„Поискахме постановлението на прокуратурата и докладът на ДАНС да бъде предоставен в секретно деловодство на Народното събрание“, заяви Бойчев и уточни, че е имал възможност да се запознае с него. „Ако той бъде прочетен от вас никой няма да зададе въпроса имаме ли основание за вот на недоверие“, допълни Бойчев.

В същото време Елена Йончева коментира въпросите, които Делян ДОбрев ѝ зададе сутринта.

 Припомняме, че депутатът от ГЕРБ ѝ зададе 4 въпроса свързани с предизборната ѝ кампания в Хасково. Къде е пребивавала по това време, с кое лице от криминалния контингент е на снимки, била ли е в имението на Цветан Василев и обслужва ли интереси на трима бизнесмени от Хасково, за да води компроматна война срещу него. 

"Не работя за български нито за чужди служби. За мен това беше изненада. Ако работех за български служби, премиерът Борисов щеше да знае това.

Хотелът се казва "History" („Хистори“). През цялата предизборна кампания съм била само там.

По лицето, за което говорите. Трябваше да видя снимката, за да разбера за кого говорите. Това е среща на ловно-рибарския съюз. Човекът, който е на снимката, е член на това дружество и беше водещ на тази среща. Той не работи за мен, не е член на предизборната кампания. Аз нямам представа за неговото минало.

Аз нямам представа за кои бизнесмени говори г-н Добрев. Ако той има някаква информация, че има нередност в общината, нека внесе сигнал в прокуратурата. Моята битка не е срещу Добрев, а срещу общината", заяви Йончева.

"Утре вотът за недоверие ще бъде внесен", посочи от своя страна Жельо Бойчев.

Илияна Беновска пък се изпокара с Елена Йончева. Последната прекъсна журналистката, докато задаваше въпроса си с думите "Имате въпрос, а не коментар". Беновска обаче не ѝ остана длъжна и я посъветва да се научи на парламентарна журналистика и да е по-спокойна. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!