БСП ще поискат извънредно изслушване на председателя на ДАНС в парламента заради доклада, на базата на който е взето решение за екстрадиране на свещеници от Руската църква. Това обяви пред журналисти в парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Този мистериозен доклад никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него. Има данни, че той е изготвен на базата на натиск отвън, най-малкото информацията, че от Македония идва такъв. Има много съмнения за това, което се случи".

БСП очакват управляващите да откажат това изслушване, но искат да видят дали ДАНС са си свършили работата или "някой отвън" е звъннал и е казал какво да направят. Съгласни са докладът да влезе и в секретното деловодство, но да е ясно какво се случва.

Ако духовниците наистина са били шпиони, редът в България е да бъдат задържани, разследвани и съдени, тъй като нямат дипломатически статут, за да бъдат експулсирани, обясни Нинова.

"Очевидно е, че нямат сериозни доказателства и затова бързаха да ги изведат от страната. Искаме истината".

Според Нинова напоследък ключови за страната въпроси стават секретни - доклади на Сметната палата, на АДФИ, докладът на ДАНС за концесията на "Росенец" и други.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук