Борисов винаги е бил в ситуация да има възможност да избира. В последните три години ГЕРБ понесе много атаки, незаконен арест на лидера на партията, и сега те се научиха, че такива кандидатури се вадят в последния момент.

За кмет на София ще търсят такъв профил - на човек, извън редиците на партията, убеден демократ и европеец. Това заяви Росен Плевнелиев в ефира на bTV тази сутрин.

"Ще е човек, който има какво да каже и кой да го чуе. Не мога да назова името на този човек, защото не искам да направя лош подарък. Бил съм в същата ситуация, знам колко беше трудно това решение. Нека партията да го обяви, изключително важно е за кандидата, не за други", бе отговорът на Плевнелиев в отговор на въпрос кой е изборът на ГЕРБ за кмет на столицата.

Както БЛИЦ съобщи, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е спрял на бившия директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV Антон Хекимян. Изборът, който Борисов е трябвало да направи, е бил много труден. Надделяло е това, че кандидатурата на Хекимян е непартийна.

"Познавам много добре и Васил Терзиев. Това е един човек, който е успял, постигнал е всичко сам. А тази помия, която се изсипва към него, убива, особено хората, които успяват по един честен начин, както прави той. Това не означава, че неговата битка за София е в кърпа вързана. Нека има една честна и почтена битка, пък накрая българският избирател да реши", добави още Плевнелиев.

Според него работата на нашите служби е доста спорна.

"Дори и оценките на ДАНС са в противоречие на закона. В началото на това НС, когато имаше изслушване на председателя на ДАНС, с удобно задавани въпроси, гледах много внимателно и се потресох от това доколко той (Пламен Тончев) удобно си подаваше топката с "Възраждане", заяви Плевнелиев.

"През 2015 г. имаше най-мощната кибератака, по време на избори, включително и на избирателната комисия. Идеята беше много ясна - да бъде взривена нашата демокрация и изборите да бъдат нелегитимни. Българските служби бяха в невъзможност да дадат разумен отговор. Попитах всички други партньорски служби - англичани, американци, австралийци. И познайте - получих информация от всички други, но не и от нашите. Като държавен глава съм натискал, искал съм, давал съм да се разследва това направление - Русия, колкото може повече.

Специално по отношение на казуса с Руската църква, Плевнелиев заяви - "това, което повече ме притеснява, е реакцията на Българската православна църква, която до този момент мълчи. 

Мисля, че реформата е належаща. Съжалявам много, че няма единство между проевропеските сили, поддържащи правителството Денков - Габриел. Последната такава реформа на службите се случи под моя натиск. До 2013 г. нямаше никакви правила, каквито въведохме. И тази реформа е тежка, много внимателно трябва да се прецени. Самият аз също ще упражнявам своя натиск за нея.

Това, което трябва да се знае, е, че всеки, който се заиграе с Радев, като ретроградна сила, обслужваща руския интерес, ще плати висока цена. Влиянието на президента е голямо - той е назначил абсолютно всички началници на службите. Той овладя всички институции в държавата. Синхронизира действията си и с главния прокурор. Радев е избиран от народа, той е силна фигура и това ще продължава да бъде така.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук