"Парламентарната група на БСП няма да подкрепи бюджетите на управленско безсилие, които се предлагат от правителството. Милиарди левове ще бъдат хвърлени отново в нереформирани системи".

Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков по време на брифинг в парламента по повод отказа на левицата да участва в обсъждането на бюджета, вкаран в дневния ред на парламента в последния момент. 
 
"Няколко години бездействия не само са вредни, а вече ще струват и много скъпо. Това са публични средства, които не могат да бъдат изразходвани просто така. Тъй като управляващите и мнозинството им го знаят, прилагат невиждани досега методи за силовото му прекарване през българския парламент.

Днес сутринта, когато народните представители са идвали на работа, най-вероятно не са знаели, че ще им се наложи да разглеждат най-важните закони в страната. Закони, които с право се очакват от българските граждани.

Но не по този начин, но не по метода на „джипката“, вкарана в парламента. Ние няма да легитимираме този процес. Ще изразим всичките си критики и ще направим алтернативните си предложения, но не днес е времето за разглеждане на този бюджет, не и по този начин", категоричен бе той.

"Здравеопазване – нито една качествена реформа и нито една дупка в системата не може да бъде запълвана с изливането на нови и нови стотици милиони. В пенсиите – пенсионерите нямат нужда от подаяния, а от система, която да спазва техните права. Бюджетът – освен, че е бюджет на безсилието, той е нереалистичен.

Прогнозите на авторитетни международни институции, а и предишните прогнози на Министерството на финансите и Българската народна банка показват, че заложените в него параметри са неадекватни. Това е просто една лъжа. В тази лъжа БСП няма да бъде участник. Нашата роля на опозиция е да разобличаваме.

Въпросът за кворума не е въпрос на бройка. Въпросът за кворума е въпрос на доверие.  Това правителство и този парламент нямат необходимото доверие, за да продължат да функционират.  

Днес не беше предвидено да се гледат тези бюджети. Това галопиране е абсолютно неразбираемо. Във всички нормални страни бюджетът е законът, който се обсъжда най-внимателно и най-дълго време", заключи Зарков.