ПГ "БСП за България" внесе в НС искане с промени в КСО пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г., да се преизчислят от 1 септември 2019 г., като индивидуалният коефициент на лицето се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2015 г..

"Голяма част от българите са с доходи на границата на физическото оцеляване. Това се отнася най-вече за пенсионерите и за хората над 65 г. Над 1,3 млн. възрастни хора са с пенсии под границите на бедността", припомнят социалистите в мотивите си, пише Вестник "ДУМА". От години не се предвижда никаква промяна на парите за старост освен ежегодното осъвременяване от 1 юли.

От БСП са категорични, че положението е нетърпимо и се изискват бързи и неотложни мерки, които няма да нарушат основните принципи на осигуряването и да демотивират младите хора да се осигуряват. Социалистите предлагат преизчисляването на пенсиите да става поне на 4 години. Те са пресметнали, че то ще струва 559 млн. лв. на бюджета.

От левицата предлагат още с промени в Закона за семейните помощи за деца размерът на парите за второ и трето дете на родители, осигурявали се 2 г. преди раждането, да не е по-малък от 10-кратния размер на минималната заплата. "С всяка година броят на родените деца трайно намалява. През 2018 г. у нас са регистрирани 62 197 новородени. В сравнение с предходната те са намалели с 1758, или с 2,7%. Ужасяващата статистика изисква спешни, засилени и конкретни мерки за стимулиране на отговорното родителство и подпомагане на семействата с ниски доходи", аргументират се социалистите. Те предлагат  еднократна помощ за началото на учебната година да получават не само първокласниците, а всички деца до IV клас.