"Булгаргаз" ще внесе предложение в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) за намаляване на цената природния газ за месец януари.

Това съобщи директорът на компанията Николай Павлов, който заедно с премиера Бойко Борисов инспектира компресорната станция „Кулата“ .

Основание за това е крайната доставна цена на природния газ от Азербайджан, който от 1 януари постъпва в България, заяви Павлов. Той допълни, че на международните пазари стойността на синьото гориво през последния месец е скочила със 17%.

2020 г. беше добра година за газовия сектор в България, заяви директорът на "Булгаргаз" и посочи като ключово събитие предоговарянето на цените с „Газпром“, благодарение на което „бяха възстановени над 200 милиона лева на българските потребители“.

През декември "Булгаргаз" изпрати до КЕВР предложение за утвърждаване на нови цените на природния газ от 1 януари 2021 г. Искането е за 25,86 лева за мегаватчас, което е намаление с около 6% спрямо сегашните 27,70 лева, които плащат клиентите на "Булгаргаз". 

Очаква се по-късно днес КЕВР да вземе окончателно решение за цената на природния газ в сила от 1 януари 2021 г.

Направихме важна стъпка към енергийната диверсификация не само на България, но и на Европа. Около това се обединихме с...

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 1 януари 2021 г.