През последния месец цялата поръчкова орда говорители на изданията, приближени на подсъдимите Иво Прокопиев и Цветан Василев, се включиха в „изобличаването“ на политици и държавни служители, закупили си според организаторите на „Апартаментгейт“ имоти на занижени цени.

Особено деен се оказа дежурният специалист по човешките права, пловдивският адвокат Михаил Екимджиев. За по-малко от седмица юристът, приближен на партията на Христо Иванов – Пинокио „Да(Й) България“ и любимец на грантовите НПО-та финансирани от Джордж Сорос, даде няколко интервюта и дори участва в предаването „120 минути“ по бТВ, където отговаряше на удобните въпроси на водещия Светослав Иванов.

Нещо повече, Екимджиев дори си позволи да нарече Цветан Цветанов „тежък рецидивист“ по отношение на апартаментите му, а след това заяви, че законът позволявал един имот да се продава на данъчна оценка, но не позволявал да се впише на данъчна оценка, а в същото време да се продаде на по-висока цена. Това според Екимджиев било категорична данъчна измама, която се превърнала в масов спорт в България и се толерирала от хората във властта, защото те най-често се възползвали от нея.

Добре е обаче когато някой говори, да има едно наум и първо да погледне собствената си партида в имотния регистър, защото когато сам си сгафил, да преподаваш морал на други, е най-малкото крайно неуместно. Макар подобно поведение да се е превърнало в правило за всички „журналисти“ и „говорители“, приближени на кръга „Капитал“.

Така например през 2005г. Екимджиев закупува дворно място от 1120 кв. м. в с. Марково до Пловдив (по известно като пловдивският „Бевърли Хилс“ заради баровските къщи, изникнали там в последните 30 години), за смешната сума от 2340 лева. Точно толкова е и данъчната му оценка. Всеки, който поне малко се е интересувал от покупки в този район много добре знае, че пазарната цена на подобен имот надхвърля десетки пъти данъчната му оценка. В момента незастроени парцели в Марково с тази квадратура струват от порядъка на 50-60 000 евро, а към 2005г. за сумата, която официално е броил Екимджиев, същият не е можел да си купи не само цял декар в регулация в елитното Марково, но и където и да било другаде в близките до Пловдив села.
 


Имотът в пловдивския „Бевърли Хилс“ е закупен за 2340 лева.

Индикация обаче каква е била реалната пазарна цена по тази сделка, е ипотекирането на имота от Екимджиев пред „Булбанк“, за сумата от …. 60 000 лева. Дори да се приеме, че тази ипотека е включвала вече и правото на строеж за предвидената за изграждане в парцела къща с РЗП 458 кв.м., фактът, че цената на която е закупена земята, е силно занижена и няма как да отговаря на действителната пазарна, не се променя по никакъв начин.
 


Ипотеката за 60 000 лева

Налице е и още една фрапираща покупка с участието на Екимджиев, която предхожда с няколко години сделката за имота в Марково.
През 2001г. майката на адвоката – Петруна Екимджиева, купува имот в Пловдив, представляващ апартамент от 70 квадрата, изба и идеални части от дворното място, отново по данъчна оценка - 14 817 лева. Няколко месеца по-късно Екимджиев и дъщеря му получават собствеността върху апартамента, като дарение.


Апартаментът, който накрая се озовава в Екимджиев, е закупен отново по данъчна оценка

Така, съвсем неизненадващо, се оказва, че всички „морални стожери“, заклеймили хората от властта, които според тях са пазарували имоти под пазарната им стойност и в нарушение на закона, вероятно също са се облажили от спестяване на данъци, давайки пари на ръка за собствените си покупки.
Разбира се, дискредитирането на институциите, което същите са превърнали в своя нездрава кауза в последните години, обаче едва ли ще им помогне на самите тях да излязат сухи от този скандал. Защото, когато се претендира аршинът да е един за всички, добре е такива като Михаил Екимджиев, като председателят на ВКС Лозан Панов и съпругата му, или като Николай Стайков и Филип Гунев от НПО-то „Антикорупионен фонд“ - пуснало димката „Апартаментгейт“ (които „моралисти“, оказва се, също са пазарували имоти със странни и „непазарни“ цени), първо да поискат проверка на самите себе си.