Протест срещу зелените организации и екоминистерството блокира в неделя - 11 септември, моста на река Велека на входа на Синеморец, съобщили за “Труд” местни хора.

Очаква се да излязат и да спрат движението над 100 собственици на земи в местността “Поляните”, след като исканията им не са чути. От 25 години те не могат да ползват парцелите си поради отказ на РИОСВ Бургас да им бъдат прекарани вода и ток.

Напразно хората са търсили помощ заради нарушените им права, но не са получавал заради заплахите на зелени активисти. Собствениците имат проекти за строеж на едноетажни и двуетажни вили, а не на хотелски комплекси. Малките постройки няма да загрозят местността и не могат да се квалифицират като бетониране и презастрояване, казват те.

“Земите ни не са в защитени територии или пясъчни дюни”, обясняват те. Зелени организации от години им пречат, въпреки че според нотариалните актове земите попадат в урбанизирана територия.

“Искаме най-сетне да бъдем чути от институциите и те да защитят законните ни права”, обясняват собствениците. Те са гневни, защото сега земите им са “ничии” и в тях гъмжи от палатки, автомобили и кемпери на зелени активисти от София, които употребяват токсични вещества и замърсяват района, твърдят синеморци.