Състав на Бургаския апелативен съд отмени определената на 26 септември 2008 година от Окръжен съд Сливен мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Радостин Михайлов Михайлов. Апелативният съд му определи мярка за неотклонение подписка, съобщи кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас. Оказа се, че Общинският съд в чешкия град Прага, е издал Европейска заповед за арест по отношение на Михайлов, в изпълнение на присъда, произнесена от същия съд.
След като се запозна с материалите по делото Апелативният съд взе предвид, че при присъдата от съда в Прага липсват каквито и да било идентификационни признаци, освен съвпадение на личните данни по паспорт, които да установяват, че се касае за съвпадение между личностите на осъденото лице и Радостин Михайлов.
От доказателствата по делото става ясно, че в периода на задържане и произнасяне на присъдата в Прага, Радостин Михайлов се е намирал в България и не е напускал страната. С документи се доказва, че през 1991 г. Михайлов е изгубил паспорта си, който е ползван от друго лице. Съдът отчете, че не е налице опасност Михайлов да се укрие и извърши друго престъпление. Той не е осъждан и срещу него не се водят разследвания. Не е установена идентичност между осъденото в Чехия лице и Радостин Михайлов.
Съдебният състав определи най-леката мярка за неотклонение подписка спрямо Радостин Михайлов, както и постанови неговото незабавно освобождаване до приключване на производството по Европейската заповед за арест. Определението е окончателно./БЛИЦ