Бургазлии изкупиха солената риба за Нова година. Най търсени за празничната трапеза са солената скумрия и соленият паламуд. Те се харчат съответно по 8 и 14 лева, пише "Труд". 

Хитът е солено пушената скумрия и веяната скумрия, които вървят по-скъпо и от соления паламуд- продават ги по 15 лева. Толкова струва и пушеният и веяният паламуд. Тарама хайверът и маринованата цаца са 5 лева в кутия, 7 лева е маринованият сафрид и рибната салата.

Много от рибарите вчера сефтосаха влизането в морето за почивните дни. Времето е много топло, а температурата в Бургас удари 17 градуса. Морските вълци ловят дребна скарида, която на рибната борса "Краснодар" се харчи по 10 лева килограма.

"Става за варене и пържене и е деликатес", обясниха продавачите по сергиите. "Скаридата е току-що уловена, дори още подскача в касите", показват търговците.

За празничната трапеза мнозина предпочитат и калкан. Най-вкусната и скъпа риба може да се намери на цена 20- 35 лева. Продават се още сулка - по 8 лева килото и кефал- за 6 лева.

10 лева е замразеният паламуд, 12 лева са ядките от миди, но хората масово търсят солена риба.

Тази година рибарите нямаха паламудена слука през есента. До последно чакаха пасажите, но те така и не се появиха. Соленето на рибата също започна късно, защото първото условие да стане добра осолена, веяна или пушена е да стегне студ.

Есента беше топла и затова солената риба също се забави на борсата. В замяна на това сега е огромен деликатес и всичкия искат на трапезата си за празника.

След като на 19 декември отпразнуваха Никулден по стар стил, рибарите от селището край Бургас Ченгене скеле, се стягат за сериозен риболов едва през втората половина на януари и то ако времето е добро и морето - тихо.  Дотогава ще кроят планове за предстоящия сезон.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук