"Температурите ще се нормализират след средата на следващата седмица", това заяви Анастасия Кирилова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

"Не се отказвайте от морето", категорична е тя.

Ето какво още заяви Анастасия Кирилова в интервю за "Фокус":

- Какво време ни очаква до края на седмицата, ще продължи ли тази тенденция за захлаждане? Какъв юли ни предстои? Докога ще продължат валежите и гръмотевичната активност?
- С временни прекъсвания ще продължат валежите и до края на тази седмица, и в началото на следващата. Засега в понеделник все още изглежда като ден, в който ще има валежи. Те ще са на места в планинските, в югозападните райони.

В петък отново приближава поредно атмосферно смущение. Ще има значителни валежи в цялата страна. Засега отново изглежда да са повече по количество в Западна България, но това не изключва и в източната половина на страната локални интензивни явления със значителни количества на валежите, гръмотевични бури и градушки.

Температурите ще се понижат. Ще е сравнително хладно за първата половина от юли.

След средата на следващата седмица, температурите ще се нормализират, а вероятността за валежи още във вторник-сряда през новата седмица намалява, така че над цялата страна ще е предимно слънчево. А след сряда очакваме и максималните температури отново в по-голямата част от страната да са над 30 градуса.

- Топличко и слънчево.
- Да, все пак хората, които планират уикенда по Черноморието, да имат предвид, че времето няма да е особено благоприятно, няма да е чисто, слънчево, ясно и тихо. Ще бъде сравнително хладно. Както и предстоящите почивни дни няма да са подходящи за планина.

Да речем в неделя може и да не вали, все пак след тези значителни валежи ще е доста кално, мокро и условията не мисля, че ще са особено приятни за прекарване на време в планината.

- Ако трябва да обобщим обаче, до края на месеца какво време ни очаква? Може ли да се планува море?
В никакъв случай хората не трябва да се отказват от тези планове, ако вече са ги направили. Не бих ги спряла и да правят такива планове. Не мога да обещая, че всички дни след средата на новата седмица до края на месеца ще бъдат със слънчево време по морето, но засега по-голяма вероятност за валежи има към края на месеца, буквално през последните дни.

Температурите не очакваме да са ниски, а дори да преминават атмосферни смущения, те ще са краткотрайни. Такъв е релефът и орографията на България, че докато стигнат до морския бряг, атмосферните фронтове се размиват и минават там почти без валежи или с краткотрайно влошаване на времето. Не бих посъветвала никой да се отказва, планувайте си почивките спокойно и заради времето не се отказвайте от море.

- Не мога да не ви питам за едни ледени късчета, които смущават не само земеделците, а и доста други. Да очакваме ли градушки до края на седмицата?
Да, до края на тази седмица условия за градушки ще има през повечето дни. Винаги в летните процеси, които са свързани с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, се образува и градушка. Въпросът е къде, на кое място ще падне градушката.

Все пак колегите от Агенция за борба с градушките смятам, че се грижат за земеделските площи. В тази част от страната, където това е възможно, въздействат върху облаците така, че да не са опустошителни градушките, поне в тези райони, където имат възможност. Но все пак до края на седмицата остават условията за градушки.

- В сайта на НИМХ всеки ден следим за предупрежденията, кодовете за опасно време. Виждаме, че има една нова опция – за опасни метеорологични явления по общини.
Да, вече тези предупреждения по общини са достъпни за всички читатели и потребители на сайтовете на НИМХ. Близо месец или може би малко повече бяха в експериментален режим при нас, без да са видими за потребителите на сайтовете ни, но от вчера вече хората имат достъп до тях. В секцията с опасни метеорологични явления, под картите с предупреждения за опасни явления по административни области вече могат да се намерят карти и с всички общини в страната.

Обновяват се, когато е необходимо, по няколко пъти в денонощието. За нас, естествено, е по-добре това да не се налага, т.е. прогнозите да са по-стабилни, но когато се налага, имаме възможност да ги актуализираме своевременно. Надявам се да бъдат полезни за хората, да имат полза тези предупреждения по общини, защото понякога ние издаваме предупреждения за цяла административна област, но на практика опасно време се реализира в малка част от областта. Така имаме по-голяма разделителна способност всъщност на предупрежденията.

- Т.е. може за някоя от тези 256 общини у нас да е с код, но той да не е валиден за цялата област?
Да, често се случва например, когато в Родопите има по-интензивни явления, ние да издадем предупреждение за цялата област Пазарджик и Пловдив, а всъщност малка част от тях са в Родопите и за малка част от тях се отнасят предупрежденията.

Така че досега информирахме за тези детайли в текстовете на предупрежденията, докато сега вече надявам се, че хората бързо ще свикнат да работят с тези карти – те не са нещо специално, леснодостъпни са. Мисля, че вече няма да са необходими толкова детайли в текста по области, а по-скоро ще могат да се ориентират за общината, в която живеят.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната