Прочутият народен лечител на навехнати стави и дископатии Хасан Алиосман от хасковското село Големанци навърши 90 г., но никак не му личат. Лечителят продължава да цери хора със сериозни проблеми от цялата страна и от чужбина.
Той е наследил дарбата си от своя баща, а той от прадядо си. Двамата синове на бай Хасан също са здраво свързани с медицината. Единият от тях вече е прочут като лечител в Германия. Внучката му също учи медицина. Хасан Алиосман се гордее със синовете си, но когато започне да разказва за внучката си Нефиде, очите му се насълзяват.

Той я учи на занаята още от 6-годишна възраст и тя не е отделяла поглед от дядо си, докато лекува поредния човек с навехнат крак или ръка. “Още тогава знаех, че от нея ще стане доктор”, с гордост заключава старецът. При него от години идват хора не само от България, а и от чужбина. Къщата му се намира на края на селото, а пътеката до двора му отдавна е отъпкана от хора и животни.
 
Чакръкчията оправя не само навехнатите крайници на хората, но и на животните. Винаги когато започне да разказва как се наложило да възстанови навехнатия крак на магаре например, обяснява каква е разликата в поведението на животните и хората, докато ги лекува

“При животните е много по-трудно, разказва церителят, особено при кравите. Тежки, големи животни, трябва да ги поваляме на земята, да ги връзваме, за да им оправя навехнатия или изкълчен крак. Най-голям зор съм виждал с конете, те ритат, хапят и не искат да лягат на земята...” Много такива истории помни бай Хасан и ги разказва с удоволствие на своите пациенти.

А те, хората, които имат нужда от помощ, не са никак малко. Ръката на церителя е лека, няма лекарства, няма билки. Водят го човека, прегърбен на две, едва-едва пристъпва, а след намесата на бай Хасан се изправя и се чуди къде е изчезнала болката. Куци, сакати, приведени на две хора не оставят церителя на мира. Идват болни, отиват си здрави и на всичкото отгоре бай Хасан не иска да вземе пари от никого. А в дома му идват всякакви пациенти.

 Болката не избира бедни или богати, умни или глупави, а и човекът със златните ръце не дели хората на обикновени и по така... Не ги и пита. Чак когато оправи изкълченото или навехнато, тогава разбира, че в ръцете му е бил депутат, прокурор или артист. “Прави ми впечатление, продължава разказа си бай Хасан, че тези, които идват с огромни, мощни джипове, най-много страдат от дископатии. Така е, защото рядко слизат от луксозните си коли”, заключава лечителят...

Той разказва и за това как много пъти се налага да идват да го вземат от дома му и да го откарат при болния. Така например веднъж го завели с кола в Истанбул заради новородено детенце, което било само на няколко дни. Изписали го здраво от родилния дом, а то не спирало да плаче. Още като го погледнал лечителят, и казал: “Това детенце има измъкната ръчичка от рамото, станало е при раждането!...”. Намества ръчичката с едно леко докосване и детенцето веднага заспало.

Над 2000 души с проблеми са минали досега през ръцете на Хасан Алиосман от село Големанци, Хасковско. Въпреки своите 90 г. лечителят се чувства много добре и продължава да помага на хората. А това, че познава устройството на човешкото тяло като на длан и знае къде да пипне, му помага много. Затова хората му вярват и не спират да го търсят при нужда.

Тодорка НИКОЛОВА
/вестник "Над 55"/