За смущения на тока в Европа, които са засегнали и България, съобщи Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Претоварване в т.нар. синхронна зона на континентална Европа е предизвикало прекъсване на електрозахранването в някои части на България, става ясно от съобщение на ЕСО.

То е възникнало в рамките на синхронната зона на континентална Европа, заради претоварване на електроенергийната система, което пък е довело до повишаване на системната честота у нас до 50,3 херца, а тя трябва да е 50. 

Претоварването е довело до нарушаване на електроснабдяването в някои части на България. Поетапно се възстановява прекъснатото електрозахранване на засегнатите потребители, съобщават от оператора.

От ЕСО уточниха, че честотата е овладяна, като у нас диспечерите са разпоредили на ерепетата да изключат фотоволтаиците на средно напрежение.

Осведомени експерти казаха, че Балканите са се отделили от централната система, тоест електроенергийните системи не са били в паралел с европейската и това е станало заради аварии извън територията на нашата страна, най-вероятно на север от нас.

При такива аварии потреблението е по-голямо от производството и това води до вдигане на честотата. Диспечерските управления на България, Сърбия, Гърция и Румъния са работили в синхрон, за да се овладее разлюляването на системата, като е бил ограничен и износът на ток. 

Към момента всички диспечерски управления на контролните блокове в синхронната зона на Континентална Европа работят съвместно за отстраняване на смущението.  Поетапно се възстановява прекъснатото електрозахранване на засегнатите потребители, се посочва още в съобщението. Няма конкретни данни кои части на страната са засегнати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!