Българската асоциация на водите (БАВ) се оказа пресечна точка на многопосочни фирмени интереси, от които всяка година се акумулират печалби за десетки милиони левове. Това стана ясно от разследване на Агенция БЛИЦ.
Проучване на медията ни показа, че един от най-активните членове на БАВ инж. Николай Куюмджиев е продуктов мениджър във фирма "Пайп лайф", която се управлява от Алекс Хайрабедян.

Семплата наглед компания е оплела пипалата си не само в Българската асоциация на водите, начело на която е бившият директор на "Софийска вода" инж. Иван Иванов, но е заела ключова позиция в "Лабконсулт плюс" ЕООД. Топлата връзка между частната компания "Пайп лайф" и лабораторията с гръмко име е Александър Маринчев. Въпросното лице си е издействало добре платена позиция, от която представя продуктите на "Пайп лайф" във Велинград.

Същият този Маринчев представлява "Пайп лайф" със знак за качество БАВ и в големите градове София, Плевен и Благоевград.

Интересно как е възможно нито една държавна институция да не се самосезира за крещящия конфликт на интереси? Или може би влиятелната Българска асоциация на водите, която има неограничен достъп до парламентарните комисии по земеделие и екология, а и до няколко министерски кабинета, е разпънала гигантски чадър, с който може да бъде покрит целият курорт Слънчев бряг!?

Според наши източници Хайрабедян иска да разшири позициите си във водния сектор не само със своя служител Маринчев, но и с други пионки, които може да развърти по подходящ начин непосредствено преди старта на мащабните проекти по Оперативна програма "Околна среда", която е финансирана от Европейския съюз и предстои да раздаде на бенефициентите си над 2 милиарда евро - космическа сума за която и да е държава по цялото земно кълбо!

Независимо от чуждата си фамилия, Хайрабедян е усвоил българските трикове, с които да се домогне до златния дъжд от Европейския съюз. На този етап не е ясно дали Хайрабедян е уведомил реалните собственици на австрийската компания за действията си, но е кристално ясно, че той иска да създаде огромна мрежа от хора във водния бранш, с които да си осигури апетитни обществени поръчки за милиони евро.

Едва ли е случаен фактът, че управляваната от него фирма е спонсор на "Лабконсулт плюс" ЕООД - лабораторията, в която се изпитват повечето материали на конкурентните му фирми. Подозрение буди обстоятелството, че въпросната лаборатория играе ролята на бариера, когато става въпрос за резултати от проби на материали на фирми, които не могат да се похвалят с огромното влияние на "Пайп лайф" в областта на неправителствения воден сектор.

Още по-скандалното в случая е, че БАВ изисква тестването на материалите да става не къде да е, а в "Лабконсулт плюс"!

Оперативна програма "Околна среда" стартира само след няколко месеца, а Хайрабедян вече обикаля етажите на сериозни държавни институции и ловко пуска "кукички" с контактите си във властта и контролните органи на държавата, вероятно за да си издейства допълнителна индулгенция. Едва ли Австрийското посолство би погледнало с добро око, ако утре се окаже, че името му е намесено спекулативно и след това попадне във водовъртеж от скандали по печалния пример на един друг бивш директор - този на "Топлофикация - София" Валентин Димитров-Вальо Топлото. Въпросният чиновник нагло парадираше с контактите си с легацията във Виена, но след това не само й донесе лоша слава, но и сам влезе в затвора за близо 5 години.

Българската държава също трябва да е нащрек и да гледа с особено внимание на начина, по който се разпределят парите от Европа! За да не бъдем сочени отново като пример за корупция и задкулисни интереси!

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ПОДРОБНОСТИ ПО СКАНДАЛА!