Най-много поръчкови убийства стават в София, докато в Пловдив водят класацията за семейни кланета от ревност. Това разкриха топкриминалисти, цитирани от „Телеграф“.
Данъчният Иво Стаменов, митничарката Шинка Манова, бизнесменът Петър Христов, шефът на „Агресия“ Александър Антов, както и подземни босове като Доктора, Димата, Руснака, Бай Миле, Фатик и сие са разстреляни в София по поръчка. В града под тепетата пък намериха смъртта си при жестоки кланета от ревност няколко семейства – това на Ради и Илияна Еневи, Благой и Йорданка Сапунджиеви заедно с 5-годишната им дъщеричка и т.н.

Фризер

Разследванията за почти всички поръчкови разстрели в София са във фризера. Криминалистите ги наричат студени досиета. Причината е, че и до момента не се знае кой ги е поръчал и извършил. Има само подозрения от къде идват мокрите поръчки, но не и арести на заподозрени. Черната серия започва през декември 2002 г. с убийството на военния прокурор Николай Колев пред дома му и продължава с шефа на „Мултигруп“ Илия Павлов, Фатик, Женята, Нарциса и т.н. „Едно време нямаше толкова камери, не можеше да се стигне дори до кола на извършител или до смътно описание, както сега на данъчния Иво Стаменов и на бизнесмена Петър Христов“, коментира криминалист от ГДНП.
 
Шумотевица

На 18 декември м.г. на пъпа на София беше покосен с 1 куршум данъчният Иво Стаменов. Той отивал на работа, но килърите го издебнали до Столична община. Стреляли по него от джип, предварително паркиран в близка уличка, с патрон за слон. Той издъхна няколко седмици по-късно. В началото на януари с 5 куршума бе разстрелян пред офиса си бизнесменът и меценат Петър Христов. Убиецът го издебнал от близкия строеж, а после духнал с медицинска маска на лицето. „Има насоки, разследването не спира, версиите се свеждат постепенно до 1-2, но е много трудно“, коментираха спецченгета. По думите им поръчковите убийства са почти неразкриваеми, тъй като подготовката им се прави понякога по няколко месеца. Изучават се всичките навици на жертвата, маршрути, начин на живот. „София е предпочитан град за този вид мокри поръчки. Причините са няколко – тотална шумотевица, забързаност, пренаселеност, отчужденост на хората. Дори някой да види нещо, което да разплете случая, не го споделя и така случаите отиват във фризера. Камерите са с лоша резолюция, колите на престъпленията се крадат предварително, дори номерата им, шансът за разкриване е близък до нула“, твърдят разследващи.

Ужаси

По точно обратния начин стои въпросът с т.нар. битови убийства. Ченгета разказват, че при тях разкриваемостта е почти 100%. Причините са няколко – не са обмислени, почти винаги мотивът е патологична ревност или комплекси за малоценност на убийците. Извършителите са с хладни оръжия – ножове, боксове, по-рядко с пистолети. След това доста от извършителите или се предават, или не могат да скрият следите си. По данни на МВР най-ужасяващите кланета, разтърсили цяла България, са в Пловдив. През 2013 г. сержантът от авиобаза Граф Игнатиево Георги Тепавичаров уби жена си Николина и двете им дечица, след което се гръмна. 3 г. по-късно тираджията Благой Сапунджиев разстреля жена си и малкото си момиченце, след което се гръмна. Мотивът – Йорданка искала да го напусне.

М.г. Илиян закла красивата си годеница Милена, пак от ревност, месеци преди сватбата, защото смятал, че си пише есемеси с друг. Възрастно семейство роми бяха претрепани от наркоман с прякор Комуниста, който просто искал да убива.

Последното тексаско клане се разрази преди около 2 седмици, при което Ради Енев закла и отряза главата на жена си Илияна, заби нож в гръкляна си и издъхна. Касапницата сторил пред очите на 1-годишното им момиченце.