Специален статут поиска електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Бизнесът и политиците, които участват в дебат за енергетиката, се обединиха около идеята да му го дадат.
Атанас Дандаров, директор “Управление на дружеството”, поиска аварийните коли на ЧЕЗ да се движат по специален режим и да имат сини лампи. Така те щели да могат да стигат навреме за аварии и да ги предотвратяват по-ефикасно. Политическите сили, присъстващи на дебата, бяха "за" с изключение на ДСБ.
От ЧЕЗ поискаха и ефективно законодателство срещу кражбата на ток и отново получиха подкрепа от политическите сили без тъмно сините. Управляващите БСП заявиха даже, че ако имат следващ мандат, ще направят така, че този, който не си плаща тока, да не може да получава други комунални услуги, а именно не си плащаш тока - спират ти водата. Иван Иванов от ДСБ заяви, че още през 2004 година при приватизирането на трите ЕРП-та в договорите им е записано какви инвестиции трябва да направят. По думите му, те не са ги изпълнили, ако ги бяха направили, нямаше да имат проблеми поне с авариите, каза той. На въпрос защо продължава да се краде ток при два мандата на НДСВ Милен Велчев заяви, че се краде, защото може да се краде. Той излезе с идеята, че както има глоба за кражба на домати, така трябва да има и глоба за кражбата на ток.
От ГЕРБ поискаха промени в НК за кражбата на електричество. Десислава Вангелова, БЛИЦ