Електронен идентификатор ще сложи край на чакането на опашки пред гишетата. Всичко ще става само с лична карта, но ще трябва да сменим личните си документи с нови, които съдържат специален чип.
Това са плановете на новосъздадената Държавна агенция „Електронно управление”, която започва работа до месец. Транзакциите на различните администрации към гражданите са около 20 млн. за година. Това означава, че всеки от нас три пъти годишно губи ценно време в чакане на опашки пред гишетата.

Идеята на електронното управление е тази практика да изчезне. За целта обаче ще трябва да подменим личните си карти с нови, в които има вграден електронен идентификатор. Системите на администрациите ще бъдат свързани и ще общуват помежду си. Това ще спести на гражданите обикаляне по различни сгради. За да се избегнат злоупотреби, всяка институция ще има достъп само до определена база данни.

Например болниците ще могат да проверяват единствено здравния статус на пациента. Очаква се системата да заработи изцяло след подмяната на документите за самоличност, като прогнозният срок е шест години, информира БТВ.