В горещите летни дни една хубава новина направи впечатление на българското общество. А тя е, че по решение на Министерството на здравеопазването УМБАЛ “Св. Екатерина” ще бъде преименувана на името на проф. д-р Александър Чирков. Предложението е направено от Инициативен комитет, в който участват пациенти, ученици, колеги и последователи на проф. Чирков. 

Мотивът е, че по този начин ще се отбележи и почете приносът на изтъкнатия кардиохирург както за спасяването живота и здравето на хиляди българи, така и за създаването на българска школа в кардиологията.

През 1984 г. на проф. Чирков е възложено да изгради модерна кардиохирургия в България. На 14 май 1986 г. той прави първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а през 1994 г. е създадена Катедра по сърдечно-съдова хирургия. Неин ръководител е проф. д-р Александър Чирков. 

Дълги години УМБАЛ “Св. Екатерина” е известна като “Чирковата болница”.

Александър Чирков е роден в град Лом през 1938 г. Във фамилията му медицината е на особена почит. Негова баба, на име Василиса Чиркова, е била професор по медицина и лекар в семейството на Лев Николаевич Толстой, а чичото, брат на баща му, е завършил медицина в Германия.

Средното си образование Александър Чирков завършва в ломската гимназия “Найден Геров”, а медицина във Висшия медицински институт, София. Специализира в Западен Берлин в клиниката на чичо си при известния кардиохирург проф. Бюхлер. 

През 1968 г. прави първата си сърдечна операция

Става доцент, а след това професор във Фрайбургския университет. 

През 1984 г. по покана на акад. Малеев Александър Чирков се завръща в родината, за да постави основите на модерната кардиология и кардиохирургия. Две години по-късно прави първата в България, на Балканите и в Източна Европа сърдечна трансплантация.

Негов пациент е 11-годишно момче от Кърджали. Седем години е директор на УМБАЛ “Св. Екатерина”, София. През 2003 г. извършва първата в страната ни белодробна трансплантация. Консултант е и кардиохирург в болница “Токуда” - София. От 2015 г. започва да набира средства за създаване на екип и подготовка за изграждане на модерна кардиологична болница във Варна. 

Има редица научни и държавни отличия, сред които е и най-високото държавно отличие у нас орден “Стара планина”. Депутат в VII Велико народно събрание. 

Умира във Варна през 2020 г.

Проф. д-р Александър Чирков, най-известният български кардиохирург, бащата на модерната сърдечно-съдова хирургия заслужава почит, уважение и признателност. И ето, днес той ги получава.

 Георги ПЕТРОВ