Има българин с по-силни магически способности от Ванга. Това е Дядо Влайчо, пророкът на народа, когото малцина помнят, но легендите за него продължават да се разказват.
Благодарение на него стотици майки научавали съдбите на синовете си по време на двете световни войни. Никога през живота си той не е взимал нито лев от хората, които питали за близките си. 

Влайчо е роден на 15 август 1894 г. в с. Коньово, Новозагорско. Още като дете не бил като останалите - не искал да играе с другите деца и изучавал виденията, които му се явявали непрекъснато. Веднъж, докато бил сред гората, отново съзрял нещо. Никой не му повярвал и дори му се присмели. 

Точно след 12 месеца обаче започнала Първата световна война

Едва тогава хората се сетили за него и тръгнали да го търсят, за да го питат за съдбата на близките си на бойното поле. Не минало много време и Влайчо също бил мобилизиран. Той обаче не се вписвал и в образа на обикновения редник. Първо обяснил на командира си, че не иска да стреля по врага. 

Дали му да води полковото магаре, но ясновидецът взел на гръб дисагите, а животното вървяло спокойно зад негоСлед края на войната Влайчо се завърнал у дома. Но славата му вече се разчула и от предсказанията му се поинтересувал дори цар Борис III. Монархът искал да знае какво бебе ще роди съпругата му Йоанна Савойска. “Детето ще е мъжко”, отсякъл пророкът и си тръгнал по живо, по здраво от двореца към своите видения. По време на пътешествията си по различни градове и села много пъти се е срещал с учителя Петър Дънов. Именно създателят на Бялото братство решил да го запознае с Ванга. Събрал ги на вечеря, сложил ги да седят от двете му страни на масата. След като се нахранили, ги накарал да си гледат един на друг. “Ти, брат Влайчо, какво виждаш за сестра Ванга”, веднага поставил въпроса Дънов. Петричката пророчица току-що се била омъжила. “Ти скоро се омъжи, сестра Ванга, но виждам, когато не е далеч времето, че ще останеш вдовица. Домът ти ще стане като клуб и много хора ще идват”, веднага изрекъл той, а ясновидката от Рупите останала потресена. Учителя накарал Ванга да предскаже бъдещето на Влайчо. Тя започнала да обяснява, че той обича природата и да гледа пчели, но ще дойде време вместо да събира мед, него да приберат. И се оказва права.

В едно от виденията си през 1947 г. Влайчо вижда смъртта на Георги Димитров. Заради това пророчество комунисти го обявяват за народен враг. И ясновидецът попада в шестгодишен ад. Минава през пернишките и бобовдолските мини. 

Накрая стига и до Белене

Надзирателите не спирали да го измъчват, но въпреки това той успял да излезе жив от капана на лагерите. След години Ванга разказала на свои близки, че наистина го видяла в лагер. Но разбрала, че той ще излезе жив от там. Оказало се обаче, че Влайчо може би е един от малкото световни феномени, които могат да предсказват и собственото си бъдеще, защото в свои записки пише, че ще се измъкне жив от ада на заточението.

През 60-те години се организира национален конкурс за ясновидци. Явяват се Влайчо и Ванга. Първенец е новозагорецът, докато пророчицата от Рупите остава втора. Едва тогава комунистическата власт започва да го търси за съвети. Лично Людмила Живкова отива да го пита за съдбата на близките си. Той обаче й разказва мрачни неща както за баща й, така и за бъдещето на страната. Въпреки това й казва, че ще има опит за атентат срещу Тодор Живков, като има предвид организирания от Иван Тодоров-Горуня. Малко преди да си отиде от този свят през 1981 г., пророкът на народа, както вече го наричали, разказал какво вижда за следващите десетилетия. Той обяснявал, че ще има политическа промяна и комунистите няма да управляват България. Имал видения, че ще има екологично замърсяване, че все повече ще стават районите, в които ще има негодна почва. Давал съвети да се ядат повече плодове и зеленчуци, които виреят на високо. По този начин нямало как да поемем от отровите на земята.

Влайчо доживява до 87 години въпреки мъченията в лагерите. През целия си живот той живеел като аскет - без много ядене, алкохол, цигари, месо и похот. Винаги казвал на хората да се радват на трудностите, защото те са двигател на живота. “Колкото по-извисена е една душа, през толкова повече изпитания трябва да премине”, добавял той.
 

Правят Мемориален комплекс в памет на Дядо Влайчо

На 6 декември 2017 г. бе направена първата копка на Мемориалния комплекс, посветен на пророка, по инициатива на кмета на Община Нова Загора Николай Грозев. Тогава той разказа, че като малък бил воден от своята баба и Дядо Влайчо му казал, че ще стане един ден ръководител.

Дядо Влайчо беше скромен, тих и контактен, но много се пазеше от управляващите тогава. Често посещаваше бившето село Козарево, където се провеждаше пролетно и есенно време събор на окултистите в дома на моя чичо Тодор Минчев.

На този събор идваха хора от новозагорски район, вярващи и изповядващи Христовата вяра. И аз имах личен контакт с Дядо Влайчо, който ми каза всичко за здравословното състояние на баща ми. Лично имах контакт със сина на брат му при първата копка на мемориала, който потвърди, че чичо му Влайчо често е посещавал Козарево.
С трепет и вълнение очакваме откриването на Мемориалния кът “Дом на доброто” на 15 август тази година, тогава е рождената дата на Дядо Влайчо пророка.

Минчо МИНЧЕВ,
Твърдица, кв. “Козарево”, област Сливен